latinica  ћирилица
20/02/2015 |  15:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Састанак главних тужилаца БиХ, Србије и Хрватске

Трилатерални састанак тужилаца БиХ, Србије и Хрватске одржан је у Брчком, а тема сусрета била је јачање регионалне сарадње у тражењу и идентификацији несталих особа, као битног сегмента у процесуирању ратних злочина.
Састанак главних тужилаца Србије, хрватске и БиХ - Фото: СРНА
Састанак главних тужилаца Србије, хрватске и БиХФото: СРНА

На састанку су били главни државни тужилац Хрватске Динко Цвитан, главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ, које је било и организатор овог састанка, заједнички је закључено да је потребна интензивнија сарадња и размјена података између тужилаштава и других државних органа у земљама регије како би се и на овај начин убрзао процес тражења и идентификације несталих.

Учесници састанка разговарали су и о конкретним активностима у појединим предметима тражења несталих, у којима је потребна регионална сарадња.

Салиховић је истакао да је БиХ посебно заинтересована за овај процес, јер се у БиХ трага за још око осам хиљада особа, а у неким од тих случајева битна је сарадња са сусједним земљама како би жртве биле пронађене и идентификоване.

- Процес тражења и идентификације несталих особа један је од приоритета Тужилаштва БиХ и учинићемо све што је потребно да се тај процес убрза, изјавио је Салиховић.

Састанак у Брчком први је трилатерални сусрет на којем су учествовали представници тужилаштава и институција које су укључене у процес тражења несталих, а оцијењено је да је то позитиван помак те да с оваквим састанцима треба наставити.

Састанак је одржан под покровитељством мисије Програма УН за развој у БиХ, пренијели су локални медији.