latinica  ћирилица
20/02/2015 |  16:19 | Аутор: РТРС

Проценат адитива у сухомеснатим производима

Министарство пољопривреде РС подржало је приједлог Привредне коморе РС да се Правилник о употреби прехрамбених адитива у храни измијени и забрани додатак фосфата за све месне производе, који у свом природном саставу имају више овог адитива од пет грама по килограму.

 Ријеч је о трајним сухомеснатим производима, а идеја је да се овај правилник изједначи са онима у окружењу, гдје је за те производе дозвољена количина фосфата око осам грама по килограму. 

 Димљена шунка, чајна, суви врат, само су неки од месних производа који више неће смјети да буду третирани додатним фосфатним адитивима. За ове производе праг дозвољених фосфата биће помјерен, јер они већ у свом природном саставу имају више него што је постојећим правилноком дозвољено.

"Тако да би новим измјенама могли да изједначимо правилник са окружењем, гдје је у Србији рецимо та граница осам, у Црној Гори седам грама", каже Немања Васић, предсједник Одбора месопрерађивача у Привредној комори РС.

" Ми ћемо дефинисати листу производа..." , навела је Радмила Чојо, помоћник министра за ресор ветеринарства.

 Граница од пет грама по килограму и даље остаје за барене и полутрајне месне производе. Ову одлуку подржали су и произвођачи.

"Ми смо имали сада великих проблема са анализама, јер се испостави да ми третирамо месо које већ има више него што је дпзвољено фосфата. Сада ће се бар знати шта можемо а шта не можемо..." каже Јован Савановић, месна индустрија ДИМ из Лакташа.

 У инспекторату су поручили да су већ у овој години казнили неколико произвођача који се нису придржавали, ових прописа.

"За оне који се не придржавају правила казне су огромне. За правна лица оне износе по неколико десетина хиљада марака....", навела је Љиљана Гојић, главни ветеринарски инспектор РС.

 Већ у понедјељак 23.фебруара надлежни би требало да саставе списак намирница који неће смјети да буду третиране фосфатним адитивима. Здравствена безбједност намирница, разлог је због којег су се надлежни одлучили на овај корак, али и да би спријечили обмане потрошача у погледу квалитета производа.