latinica  ћирилица
20/02/2015 |  17:01 | Аутор: РТРС

Постицаји, пољопривредници незадовољни висином средстава

Пољопривредницима у Српској у 2015. години на располагању ће бити 135 милиона марака.

Два стуба финансирања развоја пољопривреде су кредитна средства ИРБ-а и износе 75 милиона. Преосталих 60 милиона, који су пуно значајнији и интересантнији пољопривредницима из буџета ће у виду подстицајних средстава обезбиједити ресорно министарство.
Структура расподјеле подстицаја готово копија прошлогодишње, а коначна верзија у Службеном гласнику требало би да буде објављена почетком марта. Након радног састанка у Бањалуци пољопривредници поручују да нису задовољни ни расподјелом ни износом средстава. 

Подстицајна средства за три намјене-подршка текућој производњи, дугорочном развоју и остале мјере подршке пољопривредницима. Тако ће и у овој години произвођачи моћи да рачунају на регресирано гориво.

"150 литара по хектару за повртларе...80 литара за воћаре и виноградаре", каже Гордана Роквић, савјетник у министарству пољопривреде Републике Српске.

Водиће министарство рачуна  о 22 милиона обавеза пренесених из 2014. године. И због тих средстава која што још чекају, али и због оних која их следују у текућој години пољопривредници не крију да су незадовољни.

"Смањено је за наводњавање, смањено је за изградњу постојећих прерађивачких капацитета и складишта", рекао је Ранко Мастало, предсједник Удружења повртлара Републике Српске.

Воћарима је засметало то што су мљекари и сточари, како кажу, у надређеном положају. Док су осталима подстицаји мањи, њихови годинама остају исти и узимају највећи дио колача.

"Тражимо да се усклади са окружењем и да се дође до равномјерне расподјеле средстава", навео је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Шездесет милиона за подстицаје је недовоно, сагласни и мљекари. Не буде ли износ већи, слиједи, кажу, гашење пољопривредних газдинстава. 
"У посљедње три године угашено је 5 500 произвођача млијека. Неки кажу да су премије за млијеко велике, а ти што то кажу, не хватају се да направе шталу и да музу краву", истакао је владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

До коначне верзије Правилика о подстијацима за ову годину своје сугестије и примједбе пољопривредници ће износити и на наредним консултацијама. Иако су се фокусирали на буџетска средства, осврнули су се и на кредитне линије ИРБ-а. Воћари и даље од министарства очекују да се на ове кредите стави мораторијум како не би били приморани да смањују или гасе производњу.