latinica  ћирилица
20/02/2015 |  17:27 | Аутор: РТРС

Производња краставца корнишон у Српској (ВИДЕО)

У општини Лакташи ускоро би требало да почне производња краставца корнишона за потребе њемачког тржишта. Сарадњу домаћим повртларима, по повољним условима, понудило је њемачко предузеће "Кене".
Корнишони - Фото: илустрација
КорнишониФото: илустрација

Њемачко предузеће осим загарантованог откупа по унапријед уговореним цијенама повртларе би кредитирали и у набавци неопходног репроматеријала.

"Они би обезбједили и сјеме, фолију, систем за наводњавање, мреже а исплате би ишле чак седмично", каже Бране Мастало, предсједник Удружења повртлара Републике Српске.

Понуђеним условима ратари задовољни првенствено загарантованим откупом.

"Ако постоји релевантан купац производња краставца је рентабилна, поготово производња на шпалиру" каже Милош Кошпић (Мрчевци).

"Пласман робе је најбитнији, Ја уберем и продам и добијем паре и то је битно а овако уберем одем на пијацу не могу продати вратим кући и то све пропане" навео је Душан Пузигаћа из Маховљана.

Осим од страног инвеститора повртари који се одлуче за производњу краставца на шпалиру могу рачунати и на подстицаје општине Лакташи.

"Средства из општинског буџета ће бити директно усмјерена у производњу а план је да се један дио срестава одвоји за производњу краставаца а посебно за покретање нове производње", истакао је начелник општине Лакташи Мирослав Коџоман.

Осим Лакташа њемачки партнер намјерава да у производњу корношона буду укључени и повртари из Градишке, Српца и Козарске Дубице.