latinica  ћирилица
20/02/2015 |  17:46 | Аутор: СРНА

Контаминиран корнфлекс из Њемачке на тржишту БиХ

Њемачки произвођач "C. Hanemule verke" утврдио је да су микотоксинима контаминиране одређене количине сировог кукуруза и од њега произведених кукурузних пахуљица, које су, између осталих земаља, испоручене и у БиХ, саопштила је Агенција за безбједност хране БиХ.

Агенција је путем европског Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње /ЕУ РАСФФ/ примила обавјештење о садржају микотоксина деоксиниваленола /ДОН/ у житарицама за доручак поријеклом из Њемачке.

С циљем заштите здравља и интереса потрошача, Агенција је данас расположиве податке доставила надлежним инспекцијским органима у БиХ, те од њих затражила хитну провјеру евентуалног присуства житарица за доручак са недозвољеним количинама деоксиниваленола на тржишту БиХ, као и информисање Агенције о резултатима инспекцијске контроле.

Увозник, компанија "Конзум" Сарајево, обавијестила је данас Агенцију за безбједност хране БиХ да је с тржишта БиХ започео опозив производа "К плус корнфлекс", паковања од 250 и 1.000 грама, те "Риал корнфлекс", паковање од 1.000 грама.

Деоксиниваленол се сматра једним од мање токсичних трихотецена. Код људи изложених контаминираним житарицама узрокује акутну мучнину, повраћање, прољев, бол у трбуху, главобољу, вртоглавицу и грозницу.

Ради заштите здравља, потрошачима који су евентуално купили овај производ Агенција за безбједност хране БиХ препоручује да га не конзумирају.