latinica  ћирилица
20/02/2015 |  18:31 | Аутор: РТС

Договор у Бриселу, још четири мјесеца помоћи за Грчку

Министри финансија земаља чланица еврозоне и грчки представници у Бриселу постигли договор о продужењу помоћи Грчкој за још четири мјесеца. Ипак, ЕУ поставила нове захтјеве пред Грчку. Порасла вриједност евра.

20.45 - Озваничен договор у Бриселу. ЕУ помаже Грчку и у наредна четири мкесеца. 

20.05 - Европски министри саставили списак захткева којих Грчка мора да се придржава како би добила помоћ, јавља грчка телевизија Скај. 

19.25 - Њемачка и Грчка су се сложили око договора о наставку помоћи, јавила њемачка агенција ДПА. 

19.15 - Грчки премијер Алексис Ципрас затражио хитан самит ЕУ уколико састанак са Еврогрупом буде неуспјешан.

19.05 - Њемачки представници у Бриселу саопштили да не подржавају начелни договор. 

18.45 - Постигнут начелни договор о продужењеу помоћи Грчкој, саопштили грчки званичници. Иако нема формалног договора, вриједност еура је одмах порасла.

17.45 - O већини приједлога министри данас неће стићи да расправљају, али су, како су саопштили званичници ЕУ, постоји напредак у преговорима који ће бити настављени.

17.25 - Њемачка, Холандија и Финска изнијеле примједбе на грчки приједлог.

17.05 - Грчка саопштила да је њихова Влада послала погрешно писмо у Брисел у коме се наводи финансијски приједлог за рјешење дуга. Убрзо потом Грчка је то демантовала. 

16.55 - Предсједник Еврогрупе Јерун Дијселблум изјавио је да још увијек постоји оптимизам по питању рјешења грчког дуга, али да ће бити тешко доћи до тог рјешења. 

15.55 - У Брисел стигли сви министри и представници ММФ-а који преговарају о грчком дугу.

Након неколико сати преговора министри финансија земаља еврозоне и грчки представници постигли споразум да се за наредна четири мјесеца продужи пакет помоћи овој земљи, јавља Ројтерс. 

Њемачка и Грчка су постигли споразум који подразумијева помоћ у наредна четири мјесеца уз услове да Грчка не спроводи мјере штедње али и да не подиже плате и пензије.

Eвропски министри су, како јавља грчка телевизија Скај, пред Грчку поставили списак захтјева које мора да испуни како би добила финансијску инфузију и у наредном периоду.

На том списку се налазе захтјеви који подрзумијевају да ће Грчка сузбити корупцију, обрачунати се са богаташима који не плаћају порез, али да ће најприје реформисати нефункционална јавна предузећа.    

Прије начелног договора, грчки министар финансија Јанис Варуфакис  рекао је како се нада позитивној одлуци о грчком дугу и додао да је његова земља до сада више пута изашла у сурет европским захтјевима, преноси Гардијан.

- Не сумњам да ће ово бити колегијална дискусија, и надам се да ће Грчка послије ових преговора моћи да подигне бијелу заставу. Уколико са европским колегама не можемо да се нађемо на пола пута, очекујем онда да се нађемо бар на једној петини пута, понавља Варуфакис.

Истиче да Грчка има много аргумената уз помоћ којих може да убиједи Европу да се питање дуга ријеши на најбољи могући начин.

Непосредно прије почетка састанка Грчка је саопштила да је Варуфакис послао погрешно писмо у Брисел у коме се наводе предлози за рјешење грчког дуга.

Варуфакис је то у Бриселу демантовао, истакавши да је била само ријеч о "административној забуни". 

Ипак, европски партнери у Бриселу уопште нису оптимистични.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле је по доласку у Брисел поновио се не расправља само о грчком дугу – већ и о томе да ли ЕУ има будућност и да ли земље могу вјеровати једне другима.

Шојбле се успротивио да се Грчкој продужи програм помоћи у наредних шест мјесеци без обавезе да истовремено спроводи мјере штедње.

Изузев Њемачке, Финска и Холандија су на скупу критиковале грчки приједлог истакавши да он није реалан.

Неименовани званичник ЕУ рекао је за агенцију Блумберг да је мало вјероватно да се постигне договор у Бриселу, и да ће бити потребно организовати још састанака да би се то питање ријешило.

Европске земље оцјењују да уколико се ускоро не постигне споразум, Грчка би до краја мјесеца могла и да банкротира.

Истовремено, појавила се и информација да се Европска централна банка "спрема" за излазак Грчке из еврозоне.