latinica  ћирилица
20/02/2015 |  19:57 | Аутор: СРНА

Човић: Хрвати ће тражити федерализацију БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће на засједању Хрватског народног сабора 28. фебруара бити усвојена декларација која ће дефинисати кључне смјернице хрватске политике у БиХ и у којој се предлаже федерални модел уређења БиХ.

- У декларацији смо се осврнули на нашу позицију у БиХ и на оно што мислимо да би требало промијенити како би БиХ преживјела као држава. Понудили смо и поруку како мислимо да би требало реорганизовати БиХ да би била управо онаква какву ми желимо, изјавио је новинарима у Мостару Човић, који је и предсједник ХНС-а.

Предсједник ХДЗ-а 1990 и члан Предсједништва ХНС-а БиХ Мартин Рагуж у одвојеној изјави за новинаре након сједнице Предсједништва ХНС-а рекао је да декларација предвиђа темељну реформу Устава БиХ како би била обезбијеђена институционална и свака друга равноправност хрватског народа.

- Преферира се федерални модел уређења и иде се на могућност одржавања међународне конференције с обзиром на настанак садашњег Устава у оквиру Дејтонског споразума, а до тада да се утврде промјене које би омогућиле да БиХ иде евроатлантским путем", навео је Рагуж.

На Сабору ХНС-а 28. фебруара биће изабрано и ново руководство ове организације.