latinica  ћирилица
21/02/2015 |  08:08 | Аутор: СРНА

Јавна расправа о Суторини 24. фебруара

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ организоваће у уторак, 24. фебруара, у Сарајеву јавну расправу о питању статуса Суторине, најављено је из парламента БиХ.

У јавној расправи учествоваће чланови Парламентарне скупштине БиХ, представници Предсједништва БиХ, Савјета министара БиХ, министарстава иностраних послова, цивилних послова и правде БиХ, Комисије за границе БиХ, Уставног суда БиХ, правни експерти, те представници удружења грађана.

Посланик СДП-а у Представничком дому парламента БиХ Денис Бећировић поднио је Приједлог резолуције о Суторини, којом тражи да то законодавно тијело неприхватљивим, неутемељеним и штетним оцијени Приједлог уговора о граници између БиХ и Црне Горе, који је утврдио Савјет министара БиХ почетком новембра 2014. године.

Према том приједлогу уговора Суторина би требало вољом државних органа БиХ трајно остати у саставу Црне Горе, те се дефинише граница која ће на терену бити обиљежена у року од три године од ступања на снагу уговора.

Према уговору, граница се протеже од тромеђе БиХ, Црне Горе и Србије на сјеверном дијелу, до тромеђе БиХ, Црне Горе и Хрватске на јужном дијелу.