latinica  ћирилица
21/02/2015 |  09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Скинули смо лудачку кошуљу

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис представио је касно у петак договор званичне Атине са министрима еврозоне као велику побједу над наметнутим мјерама штедње који су пријетили да разоре друштвено ткиво.

"Скинули смо лудачку кошуљу коју нам је навукла претходна влада", рекао је Варуфакис новинарима након драматичне сједнице у Бриселу на којој се одлучивало о режиму отплате грчког јавног дуга, који износи преко 320 милијарди евра.

Министри финансија еврозоне постигли су синоћ, након више неуспјешних покушаја претходних недјеља, договор да се пакет помоћи Грчкој продужи за још четири мјесеца, а Грчка се заузврат обавезала да ће наставити са реформама и са програмом штедње.

"Комбиновали смо двије обично контрадикторне ствари, логику и идеологију и доказали да је могуће поштовати и демократију и обавезе", рекао је Варуфакис, који је сходно свом обичају једини дошао на састанак без кравате.

Он је током већег дијела конференције за новинаре говорио на грчком, уз образложење да "не вјерује преводиоцима", а говор је илустровао бројним сликовитим илустрацијама.

"Понекад је неопходно везати се за јарбол да би човјек одолио пјесми сирена", изјавио је он, истичући да је Грчка током тешких преговора остала усправна и вјерна интересима обичних грађана и да је одбила захтјеве да смањи пензије и повећа порез на додатну вриједност.

Већина посматрача, међутим, оцјењује да је Грчка поклекнула, то јест да је љевичарска влада на челу са Алексисом Ципрасом, суочена са пријетњом да ће бити избачена из еврозоне, пристала на мање-више исте услове које је прихватила претходна влада.

"Грчка влада ће имати тежак посао да објасни својим бирачима шта смо се вечерас договорили", примијетио након састанка Волфганг Шојбле, њемачки министар финансија.

Практично једини уступак који је Грчка добила је што је досадашњи термин "тројка", који укључује представнике Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда замијењен термином "институције".

Ципрас је прошлог мјесеца објавио прекид односа са "тројком", која је Грчкој диктирала програм штедње.

Синоћ је договорено да Атина у понедељак достави Бриселу план реформи које ће, уколико их "институције" позитивно оцијене, омогућити да се до краја априла изврши ревизија важећег програма и направе евентуалне корекције.

"Ми ћемо диктирати темпо реформи и ослободити се злоћудног тумора који нас је досад гушио", обећао је Варуфакис, закључујући конференцију за медије ријечима да је вријеме да се крене на посао.