latinica  ћирилица
21/02/2015 |  09:55 | Аутор: Агенције

Линић: Милановић штитио криминал брата

Бивши хрватски министар финансија, а сада независни посланик Славко Линић изјавио је у петак у Хрватском сабору да га је премијер Зоран Милановић тјерао да смјењује оне сараднике који су заустављали криминал његовог брата.

Он је то рекао коментаришући налаз Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) да није злоупотријебио своја овлашћења и положај у случају предстечајне нагодбе дрвне индустрије "Спачва".

Линић је изразио задовољство налазом УСКОК-а у којем се наводи да у тој нагодби није било никаквих малверзација којима би био оштећен државни буџет.

- Драго ми је да смо добили такав извјештај, прије свега, због института предстечајне нагодбе, да покушамо схватити колико је то важан институт у опоравку трговачких друштава - рекао је Линић у Хрватском сабору.

Изразио је жаљење што је врло мало друштава прошло ту процедуру те се запитао зашто је толико криминализације и негативних набоја у вези с тим.

- И онда добијете одговор, зато што је то било средство Зорана Милановића у обрачуну са Славком Линићем, он је тај који је криминализовао, који је багателизовао један огроман напор како помоћи привреди - устврдио је Линић.

Налаз УСКОК-а види и као поруку да сви који су радили на предстечајном поступку "Спачве" нису учинили никакву криминалну радњу и нису ни за куну оштетили државни буџет.

- А то је јако важно, јер је то оно што је било разлог да ме Милановић тјера да смјењујем људе који су заустављали криминал његовог брата и да не постављам питање око битке за "Краш" и "Малих бисквита", када су компанији са 20.000 куна основног капитала хтјели дати 40 милиона куна - изјавио је Линић.

Хрватски медији преносе да је налаз УСКОК-а нови удар на СДП. Подсјетимо, због сумње да је злоупотријебио положај у случају "Спачва" Милановић је прошле године смијенио Линића са мјеста министра финансија, а потом је предложио и његово искључење из СДП-а, што је подржала већина делегата Главног одбора странке.

Оберснел 

Први човјек ријечког СДП-а Војко Оберснел, на питање да ли ће одлука УСКОК-а промијенити односе у СДП-у с обзиром на то да је предсједник странке управо ту аферу користио као један од аргумената за смјену Славка Линића с министарске позиције, одговорио је да му је тешко да то предвиди.

- Не вјерујем да ће то промијенити неке односе, али они који су гласали за искључење Славка Линића из странке се могу замислити над тим избором - рекао је Оберснел.