latinica  ћирилица
21/02/2015 |  10:20 | Аутор: klix.ba

Лондон: Три ученице побјегле од куће како би се прикључиле ИД у Сирији

Три ученице нестале су у Лондону након што су својим родитељима рекле да иду вани. Страхује се да су отишле у Сирију како би се прикључиле ИД попут једне од њихових другарица која је то учинила у децембру.


Полиција је саопштила да су ове блиске пријатељице виђене како улазе на Гетвик аеродром прије него су ушле у авион Туркиш ерлајнса који је летио ка Истанбулу то вече.

Схамима Бегум (15), Кадиза Султана (16) и трећа дјевојка чије име није објављено на захтјев породице (15) , ученице су Бетнал Грин академије и биле су одличне.

Командант полиције Ричард Валтон рекао је како је изузетно забринут за њихову сигурност. Открио је да је једна њихова пријатељица која такође има 15 година отпутовала у Сирију у децембру прошле године.

"Забринути смо због броја дјевојчица и младих жена које су већ отишле или планирају отићи у Сирију, односно мјеста која контролише ИД. То је изузетно опасна зона и видјели смо извјештаје у шта се њихов живот претвори и која све ограничења имају. Жене не могу напустити кућу или то раде само у пратњи чувара. Немају избор повратака кући у земљу одакле су дошле и њихове породице буду уништене с врло мало опција борбе за њих", рекао је Валтон.

Породице ове три дјевојчице су растројене, али Валтон је казао да постоји велика шанса да су оне још у Турској. Све три имају мобилне телефоне и полиција користи турске медије и друштвене мреже како би их пронашла.

"Оне су заведене. Не знам шта су им обећали, али то је јако тужно. Ово нам се никада раније није дешавало у заједници. Потребно је да дјевојчице знају да нису урадиле ништа лоше већ да су изманипулисане", рекао је портпарол Ист Лондон џамије Салман Фарси.

До сада је из западних земаља око 3.000 особа, од којих 550 жена, отпутовало у Сирију и Ирак како би се придружили ИД.