latinica  ћирилица
21/02/2015 |  11:15 | Аутор: СРНА

Потписан споразум између фондова ПИО (ВИДЕО)

Директори фондова ПИО Републике Српске Младен Милић и Србије Драгана Калиновић потписали су Споразум о електронској размјени података у области пензијско-инвалидског осигурања, који ће омогућити ефикаснији рад и уштеде.
Потписан споразум између фондова ПИО - Фото: СРНА
Потписан споразум између фондова ПИОФото: СРНА

Милић је послије потписивања у Бањалуци рекао новинарима да ће Споразум на почетку обухватити размјену података о изводима из матичне књиге умрлих, а биће проширен на размјену података о евидентирању оствареног радног стажа.

Он је навео податак да Република Српска за око 18.500 корисника пензије у Србији исплаћује око 2,2 милиона евра на мјесечном нивоу.

"До сада нисмо имали контролу над тиме кад неки наш корисник у Србији умре већ смо наставили исплату пензије све до краја календарске године до достављања потврде о животу. На томе смо губили велика средства", каже Милић.

Калиновићева је навела податак да Фонд ПИО Србије исплаћује пензије за око 11.000 корисника у Републици Српској.

Она је указала на добру сарадњу два фонда која ће сада бити још више унапријеђена, захваљујући споразуму и најавила одређене заједничке активности као што је "Дан отворених врата".

Потписивању Споразума присуствовали су министар рада и борачко-инвладиске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин.

СПОРАЗУМ ФОНДОВА ПИО У ИНТЕРЕСУ СТАНОВНИКА

Министар рада и борачко-инвладиске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је данас потписани споразум између фондова пензијско-инвалидског осигурања Српске и Србије у интересу становника са обје стране Дрине.

Савановић је са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александром Вулином присуствовао данас у Бањалуци потписивању Споразума о електронској размјени података у области пензијско-инвалидског осигурања.

Он је рекао новинарима да ће овај документ убрзати размјену података, уштеду времена и новца, те имати утицаја на убрзавање и побољшавање рада оба фонда.

Савановић, који је синоћ разговарао са делегацијом Србије, каже да је тражио информације о реформским процесима које води Србија, јер и Српску то чека.

"То показује да смо ми један братски народ који ће све више сарађивати и користити међусобна искуства", оцијенио је Савановић.

Он је појаснио да ће се кориштењем специјалих и паралелних веза сва искуства Србије пренијети и у Републику Српску.

Министар Србије за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да ће данас потписани Споразум омогућити корисницима Српске и Србије да брже остварују своја права.

Он је нагласио да ће један од приоритета Владе Србије бити стална брига према Републици Српској и да ће сваки њен успјех уједно бити и успјех Србије.

Вулин је поновио да Србија поштује и подржава Дејтонски споразум, признаје БиХ и њен интегритет и цјеловитост, али да је на првом мјесту сарадња са Републиком Српском, не само захваљујући специјалним и паралелним везама, већ и због тога међусобне повезаности народа са обје стране Дрине.