latinica  ћирилица
21/02/2015 |  12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Имигрант из БиХ остаје у притвору у Сент Луису

Имигрант из БиХ, оптужен да је новац и војну опрему упућивао терористичким групама у Ираку и Сирији, остаће у притвору након саслушања пред судом у Сент Луису.

Рамиз Хоџић (40) из округа Сент Луис, оптужен је да је користио Фејсбук, Пејпал, Вестерн јунион и америчку поштанску службу како би координисао новчане и друге пошиљке преко посредника у Турској.

Савезни судија одобрио је захтјев адвоката кога је Хоџићу поставио суд, да његов клијент остане у притвору, а саслушање буде помјерено за каснији датум.

Адвокат није образложио свој захтјев, а из суда су одбили да коментаришу ову одлуку, пренио је АП.

Хоџићева супруга Седина суочава се са сличним оптужбама, заједно са још четири имигранта из БиХ који живе у округу Сент Луис, Илиноису и Њјорку.

Адвокат Седине Хоџић, у сриједу је одустао од захтјева да она буде пуштена уз кауцију док настоји да утврди њен имиграциони статус.

У савезној оптужници стоји да су Хоџићи живјели у САД као избјеглице готово двије деценије.

Савезни судија у Чикагу одбио је да пусти из притвора Медиху Меди Салкичевић (34) из Шилер Парка, држава Илиниоис, док датум саслушања за Армина Харчевића (37) из округа Сент Луис, Јасиминку Рамић (42) из Рокфорда, држава Илиноис и Нихада Росића (26) из Утике, држава Њујорк још није утврђен.

У оптужници се Хоџић терети да је извршио 10 трансфера новца у укупном износу од 8.850 долара и договорио двије испоруке војне опреме у укупном износу од 2.451 долар.

Његова супруга Седина је оптужена да је помагала у једном од тих трансфера новца и испоруци шест кутија војне опреме.

Хоџићима је, према наводима оптужнице, помагао Абдула Рамо Пазара, још један имигрант из БиХ, који је напустио Сент Луис у мају 2013. како би се борио у Сирији и за кога власти верују да је тамо погинуо.