latinica  ћирилица
21/02/2015 |  12:58 | Аутор: СРНА

ВСТС разријешио дужности судију Драгу Вуковића

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ разријешио је дужности судију Општинског суда у Бихаћу Драгу Вуковића, који је проглашен одговорним за више дисциплинских прекршаја.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У складу са Законом о ВСТС БиХ, Вуковић је разријешен дужности због немара или непажње у вршењу службених дужности, доношења одлука којим се крши закон или упорно и неоправдано крше правила поступка, пропуштања, из неоправданих разлога, да поступи у складу са одлукама, наредбама или захтјевима Савјета, те намјерног давања лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Савјета.

ВСТС је саопштио да је одбијањем жалбе Драге Вуковића као неосноване, потврдио одлуку Другостепене дисциплинске комисије за судије, којом је изречена дисциплинска мјера разрјешења од дужности, коначна.

У својој одлуци, ВСТС је такође потврдио став Другостепене дисциплинске комисије да се једино доношењем мјере разрјешење од дужности судије може постићи сврха дисциплинског кажњавања према туженом, те с тим у вези, превентивно дјеловати на друге судије да своју дужност обављају у складу са примјењивим правним правилима и етичким кодексом судија.

Овај кодекс прописује да судија одражава висок ниво професионалне способности и обавља своју функцију стручно, савјесно, марљиво и ефикасно, односно да обавља своју функцију на ефикасан и законит начин, у разумном року, наводи се у саопштењу ВСТС-а.