latinica  ћирилица
21/02/2015 |  17:14 | Аутор: Агенције

Загреб: Скоби и хапшења током протестног скупа

Једна особа је повријеђена, а више је приведено на протестном скупу у Загребу који је данас организовао покрет "Окупирајмо Хрватску".

Протест под називом "Стоп терору `шатораша`" завршен је након повратка мање групе људи око 16.30 часова на Трг бана Јелачића у Загребу, одакле су учесници протеста и кренули око 14.00 часова.

Учеснике протестног марша полиција је зауставила након што су стигли до раскрснице Савске и Вуковарске улице, гдје је дошло до мањег сукоба, а медији јављају да је једна особа повријеђена, а више их је приведено.

Како не би дошло до евентуалног сукоба, полиција је претходно створила "тампон зону" између учесника протеста покрета "Окупирајмо Хрватску" и ветерана, њих око 600, који стотињак метара даље протестују већ мјесецима испред зграде ресорног министарства.

Учесници протеста су поручили да ће поново организовати сличан скуп ако шатор не буде уклоњен.

Полиција је нешто прије 16.00 часова открила групицу младића који су хтјели направити проблеме. Један од њих имао је јаје у џепу, а мало прије тога полиција је ухапсила три лица који немају везе с учесницима протеста, већ су "провокатори" који су с уздигнутом десницом узвикивали "Хрватска до Земуна", те су учесницима протеста хтјели потргати плакате.

Претходно је троје лица ухапшено када су покушали пробити полицијски кордон и доћи до ветерана, међу којима има и инвалида у колицима.

Протесту под називом "Стоп терору `шатораша`" одазвало се око 500 људи, који су се са Трга бана Јелачића упутили према Савској улици, а када је један учесник протеста изашао из колоне, интервентна полиција одмах га је оборила на земљу и привела, јавили су медији.

Интервентна полиција блокирала је саобраћај на раскрсницама којима се крећу учесници протеста, којим желе исказати незадовољство јер ветерани у Савској дуже од четири мјесеца протестују у шаторима испред ресорног министарства.

Покрет "Окупирајмо Хрватску" саопштио је раније да "ексцесни национализам и нетолеранција према другима и другачијима нису само пролазне слабости, него постају основне `вриједности` друштвене заједнице, које се тренутно манифестују у Савској 66".

Покрет "Окупирајмо Хрватску" истиче да је протест ветерана, који су у Савској већ више од 120 дана, од почетка илегалан.

"Свим политичким структурама овакви дернеци одговарају - мичу се из фокуса пажње јавности битни економски проблеми. Национализам је издизање своје нације као више нације у односу на друге. Он не може никако бити позитиван, већ је `храна` због које настаје `спирала међусобне мржње` без краја, из које нема изласка", наводи се у позиву на протест.