latinica  ћирилица
21/02/2015 |  19:36 | Аутор: Агенције

Јанукович: Враћам се да помогнем

Бивши украјински предсједник Виктор Јанукович који је прошле године смијењен послије уличних протеста, обећао је да ће се вратити у Украјину да би јој помогао.

"Чим ми се пружи прилика, ја ћу се вратити и урадити све да побољшам живот Украјинцима", рекао је Јанукович у интервјуу за руску телевизију Первиј канал, чији су дијелови данас објављени.

"Бог ме је оставио да живим, можда због тога што сам људима и даље потребан", рекао је бивши предсједник који је побјегао из Кијева 21. фебруара 2014. године послије крвопролића међу демонстрантима на тргу Мајдан у Кијеву.

Данас се у центру Москве окупило 50.000 људи протестујући због збацивања Јануковича на данашњи дан прије годину дана у сусједној Украјини и то, како сматрају, "фашистичким пучем".

На том скупу недалеко од Кремља било је мотоциклиста-ултранационалиста, пензионера, ратних ветерана, представника студентских организација и организација које подржавају власт Русије, а дошли су с државним заставама и с транспарентима од којих је на једном писало: "Америко, цркни!".

У данас објављеном изводу из интервјуа који ће Первиј канал у цјелини емитовати у понедјељак, 23. фебруара, Јанукович је оцијенио да је Украјина "данас уништена и у њој владају неправда и самовоља".

"Током цијеле протекле године, био сам опсједнут мишљу да се вратим и будем на челу протеста против садашњих прозападних украјинских власти, али су моје присталице биле против", рекао је Јанукович.

Власти у Кијеву навеле су да је бивши украјински предсједник добио руско држављанство, али то Кремљ није званично потврдио.