latinica  ћирилица
22/02/2015 |  08:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Вечерас додјела Оскара

Ако је судити на основу писања америчке штампе, већина побједника овогодишње 87. додјеле Оскара већ је позната.

Да ли ће се њихове прогнозе заиста и остварити остаје да се види у недјељу увече али оно што се пак може са сигурношћу рећи јесте да је овогодишња „берба“ знатно слабија у односу на претходне године.

 На стартној линији у трци за златну статуету 22. фебруара биће осам остварења међу којима нема оног што публика највише воли, а то су блокбастери. Нема Ишчезле, Интерстелара, Чувара галаксије..., само филмова који више личе на кандидате независних продукција, преноси Танјуг.

Међу финалистима су четири биографска остварења - Снајпериста, Селма, Теорија свега и Игра кодова и четири фикције - Човјек птица, Одрастање, Grand Budapest Hotel и Ритам лудила.

Иако Човјек птица и Grand Budapest Hotel имају највише, по девет номинација, породичној драми Одрастање, која прати сазријевање главног јунака Мејсона и метаморфозе његове породице, дају се највеће шансе да понесе Оскара за најбољи филм.

Пројекат Ричарда Линклејтера, који је сниман у размаку од 12 година са истим глумица, свакако представља једно од најзначајнијих филмских подухвата, које неки критичари сврставају у најважнија остварења овог миленијума.

У категорији за најбољег редитеља номиновани су Вес Андерсон (Grand Budapest Hotel), Алехандро Ињариту (Човјек птица), Ричард Линклејтер (Одрастање), Бенет Милер (Рвање са лудилом -Foxcatcher) и Мортен Тулдум (Игра кодова).

Упркос бујној, дивљој машти испољеној у својим дјелима, Андерсон и Ињариту, према мишљењу критичара, неће освојити Оскара већ ће трофеј отићи у руке Линклејтера.

Сви се готово слажу да су главне глумачке награде већ „резервисане“ - за Мајкла Китона (Човјек птица) у мушкој, и Џулијан Мур (И даље Алис), у женској категорији.

Осим Китона, Оскару се још увијек могу надати Стив Карел (Рвање са лудилом), Бредли Купер (Снајпериста), те двојица одличних младих Британаца, Бенедикт Камбербач за улогу математичара Алана Тјуринга (Игра кодова) и Еди Редмејн за улогу славног космолога Стивена Хокинга (Теорија свега).

Многима се, пак, чини да је међу номинованим требало да се нађу и Дејвид Ојелово (Селма) и Џејк Џиленхол (Nightcrawler).

Поред Мурове, за Оскара за најбољу глумицу надмећу се још четири изванредне даме: Марион Котијар (Два дана, једна ноћ), Фелисити Џонс (Теорија свега), Розамунд Пајк (Ишчезла) и Рис Витерспун (Дивљина).

Награда за најбољу споредну мушку, односно женску улогу је нешто неизвјеснија.

У првом случају очекује се да Оскара понесе Ј.К. Симонс за улогу строгог професора, готово тиранина, у музичком филму Ритам лудила. Планове му могу „помрсити“ ветеран Роберт Дувал (Судија), Итан Хоук (Одрастање), Едвард Нортон (Човјек птица) и можда понајвише Марк Руфало (Рвање са лудилом).

Код глумица се предност даје Патриши Аркет (Одрастање), али су јој за петама Лора Дерн (Дивљина), Кира Најтли (Игра кодова), Ема Стоун (Човјек птица) и Мерил Стрип (Зачарана шума), којој би ово био четврти Оскар у каријери.