latinica  ћирилица
22/02/2015 |  10:11 | Аутор: СРНА

Проруске снаге повлаче тешко наоружање

Проруске снаге са истока Украјине пристале су да повуку тешко наоружање са прве линије фронта, саопштили су високи војни званичници.

"Представници проруских снага потписали су наређење да се повлачење тешког наоружања оконча у року од двије недјеље, почев од данас, изјавио је руски генерал Александар Лентсов, члан украјинско-руског Заједничког центра за контролу и сарадњу /ЈЧЦ/, задуженог за примјену споразума о прекиду ватре на истоку Украјине.

Руски генерал је додао да је договорено да 22. фебруар буде кључни дан, тако да ће од данас у наредних 14 дана бити реализована одредба мировног споразума о повлачењу тешког наоружања.

Он је навео да су наређење о повлачењу оружја већ потписали лидери Луганске и Доњецке Народне Републике и изразио наду да ће се и званични Кијев прикључити овој мјери.

Представници Кијева и проруских снага синоћ су размијенили укупно 191 заробљеника, што је био кључни дио прошлонедјељног мировног споразума из Минска. Размијењено је 139 украјинских војника за 52 проруска борца.

То је први корак предвиђен споразумом из Минска који је успјешно извршен.