latinica  ћирилица
22/02/2015 |  10:17 | Аутор: СРНА

Осло: Више од 1.000 грађана окупило се око највеће синагоге

Више од 1.000 грађана Осла формирало је "прстен мира" око највеће синагоге у норвешкој пријестоници, на иницијативу групе младих муслимана, објавили су данас норвешки медији.

"Скуп показује да ислам у себи носи љубав и јединиство", рекао је један од осам независних организатора догађаја одржаног синоћ у Ослу Хаџрах Аршад.

Зишан Абдулах, такође организатор скупа, рекао је окупљенима који су стајали у полукругу испред синагоге и да овим желе да покажу да се Јевреји и муслимани међусобно не мрзе.

"Не желимо да појединци за нас дефинишу шта је ислам. Има много више оних који се залажу за мир него за рат", додао је Абдулах.

Главни рабин норвешке Михаел Мелкиор испред синагоге је пјевао традиционалне јеврејске пјесме пред окупљеним људима који су се држали за руке, а лидер јеврејске заједнице у Ослу Ервин Кон је окупљање грађана, на температури испод нуле, назвао "јединиственим".

У неким европским државама у посљедње вријеме повећан је број антисемитских инцидената, што је почело кад се прошле године интензивирао конфликт између Израелаца и Палестинаца у Гази.

Овај скуп је услиједио након низа напада на Јевреје у Европи, укључујући терористичке нападе у Паризу у јануару и у Данској прошле недјеље, подсјетила је агенција АП.