latinica  ћирилица
22/02/2015 |  11:36 | Аутор: Б92

"Sunday World": Челзијев расиста борац за људска права

Један од навијача Челзија који су изгурали тамнопутог човјека из воза бивши је полицајац из Сјеверне Ирске и борац за људска права, пише "Sunday World", a преноси Б92.

Према писању ирског листа, ријеч је о 50-годишњем Ричарду Барклију.

"Преко дана он је директор организације за људска права и широм свијета предаје о расној толеранцији. Али викендом је Баркли раме уз раме са хулиганима и расистима из добро познате Челзијеве навијачке групе 'Headhunters' ", наводи тај лист у причи која је објављена на насловној страни.

Навијачи су пјевали "Ми смо расисти и то нам се свиђа", Челзи је оштро осудио такво понашање, а снимак је изазвао згражавање јавности.

Како открива лист, Баркли је наводно полицију напустио због проблема са алкохолом, а на снимку се јасно види како он одгурује тамнопутог Сулејманеа С. како овај не би ушао у воз.

Након што је напустио полицију у Сјеверној Ирској, Баркли је студрао права и активно се бави промоцијом људских права – директор је организације "World Human Rights Forum".

На интернету се мого пронаћи снимци у којима он показује своје сасвим друго лице, у марту 2013. на говору у Керали, у Индији – тада он цитира ријечи Мартина Лутера Кинга и Махатме Гандија и апелује на расну толеранцију.

"Сви ми морамо да наставимо да радимо са саосјећањем у срцу једни за друге, са осјећајем за правду и једнакост, морамо избацити из наших срца предрасуде на основу боје коже, религије или пола. Када то учинимо, моћи ћемо да замислимо хармоничније и мирније друштво", рекао је тада Баркли и додао:

"Ја се борим за људска права и покушавам у име своје организације да подигнем свијест о њима широм свијета".

"Sunday World" је потврду ексклузивне информације добио и од бившег Барклијевог колеге из полиције.

"Одмах сам препознао Барклија – у ствари, чим сам видио снимак на телевизији, знао сам да је то он. Можете јасно да га видите како одгурује црног човјека. Ако ме питате јесам ли изненађен, морамо бих да одговорим не", каже бивши Барклијев колега.