latinica  ћирилица
22/02/2015 |  17:11 | Аутор: Агенције

Ђоковић је растао са печатом Србије

Крис Бауерс, аутор књиге "Спортски лидер Новак Ђоковић и успон Србије", каже за холандски лист " Trouw" да је Новак много урадио за поправљање имиџа Србије.
Новак Ђоковић - Фото: Бета
Новак ЂоковићФото: Бета

"Није лако проникнути у њега, али унутра он је добар човјек. Веома је суптилно оно што он ради – он се смије, шали се, ствара контакт. Људи га виде и кажу: Фин момак. Одакле је? Из Србије? Не могу сви бити лоши тамо", каже Бауерс.

"Претходно сам написао књигу о Роџеру Федереру и мој издавач желио је и Ђоковићеву биографију. У почетку сам рекао не; јер ми је Ђоковић рекао да неће имати времена да ради са мном, па се ни мени није радило. Али издавач је инсистирао. Онда сам рекао: Желим да напишем књигу која је комбинација Ђоковићеве историје и историје Србије. Он је врхунски спортиста под заставом земље која је још млада као суверена држава, али бори се са тешким баластом ратова деведесетих и пресуда Међународног суда правде, који је обиљежио Србију као највећег кривца. То је земља коју, по мом мишљењу, на Западу и даље мало разумију", рекао је Бауерс и додао:

"Свака земља има нешто на шта није поносна. Хајде да се не претварамо да Србија није ништа урадила, али хајде исто тако немојмо да се претварамо да су Срби били једини зликовци. Али Ђоковић је морао да расте са тим печатом и морао је да пронађе свој пут у компликованим околностима".

Бауерс каже да није нашироко разговарао са Новаком, али да јесте са многим људима из његовог окружења. Једна особа оставила је посебан утисак.

"Можда и најважнији разговор имао сам са Јеленом Генчић, Новаковим првим тренером. То је веома посебна жена, вјероватно један од најинспиративнијих сусрета у мојој новинарској каријери. Почели смо да разговарамо о музици и моментално смо се повезали. Није Новака учила једино тенису, већ га је охрабривала да гледа и изван тог уског свијета – упућивала га је на Бетовена, Пушкина, Теслу... На то како они обогаћују живот. Генчићева је умрла првог јуна 2013. године, током Ролан Гариса. Само сам је два пута видио, али њена смрт заиста ме је растужила".

Бауерс каже да се Новак сусретао са другачијим препрекама од Федерера, али истиче да су у нечему слични.

"Обојица нису само сјајни спортисти, већ су и међународни узори који прелазе границе своје земље и границе спорта којим се баве".