latinica  ћирилица
22/02/2015 |  18:03 | Аутор: СРНА

Договорен састав Савјета министара БиХ

Лидери политичких партија које чине власт на нивоу БиХ постигли су данас у Сарајеву договор о саставу Савјета министара БиХ.

Према договору, СДА, осим предсјевајућег Савјета министара БиХ, добија двије министарске позиције и двије позиције замјеника министра, ДФ једну министарску и једну позицију замјеника министра, а ХДЗ БиХ три министарске позиције и четири замјеника министара.

Странке окупљене у коалицију око СДС-а добиле су три министарске и три позиције замјеника министра.

Коалицији окупљеној око СДС-а у новом сазиву Савјета министара припале су позиције министара спољне трговине и економских односа, министра безбједности и министра иностраних послова.

Када је ријеч о позицијама замјеника министара, коалиција окупљена око СДС-а добила је позиције замјеника министара цивилних послова, одбране и избјеглица и људских права.

ХДЗ БиХ је добио позиције министара финансија и трезора, одбране и правде, те позиције замјеника министара иностраних послова, спољне трговине и економских односа, те безбједности и транспорта комуникација.

СДА је добио позицију министра цивилних послова, те министра за избјеглице и људска права, те позиције замјеника министара финансија и трезора, те правде.

ДФ је добила позицију министра транспорта и комуникација и замјеника министра одбране.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да ће СДА у новом сазиву Савјета министара БиХ дати једног министра из Републике Српске с обзиром да је законска обавеза да четири министра буду из Српске.

"Мислимо да је ово уравнотежен приједлог. Модел који је био примијењен раније примјењује се и сада", рекао је Босић на конференцији за новинаре након састанка.

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да ће персонална рјешења, односно имена министара и њихових замјеника, бити позната у наредних десетак дана.

Он је изразио задовољство што је постигнута добра атмосфера да би посао био завршен.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да се настављају разговори лидера политичких странака о успостављању власти на нивоу Федерације БиХ.

Он је изразио наду да ће федерална Влада бити формирана паралелно са Савјетом министара БиХ до краја идуће седмице.

И замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић рекао је да ће разговори бити настављени да би паралелно била именована и Влада ФБиХ.

Предсједник ДФ-а Жељко Комшић каже да је највећа добит што је постигнут договор и да "не треба бити себичан и гледати ускостраначке интересе".

Састанку у згради Предсједништва БиХ присуствовали су и лидер ПДП-а Младен Иванић, те представник ХСС-а БиХ Марио Караматић.