latinica  ћирилица
22/02/2015 |  19:56 | Аутор: Агенције

Бусе: Изласком из ЕУ Атина би могла наћи партнера у Русији

Излазак Грчке из еврозоне може довести до озбиљног ширења руског утицаја на Балкану, сматра политички аналитичар њемачког листа "Франкфуртер алгемајне цајтунг" Николас Бусе.

Бусе је навео да Грчка, напустивши еврозону, може изаћи и из Шенгенског споразума и ЕУ, а то ће посијати неповјерење између европских земаља и ставити под знак питања јединство еврозоне и ЕУ.

У тексту "Лидерство Њемачке, такође, може настрадати, ако њемачка Влада буде проглашена главним кривцем за неуспјех преговора" аутор наводи да би то било велико бреме за заједницу која се ослања на партнерство.

"Најозбиљније посљедице могу бити стратешке природе. Излазећи из европске заједнице, кључна балканска земља ће тражити нове партнере, а први кандидат ће бити Русија, независно од тога ко буде на власти у Атини", сматра Бусе.

У том случају, пише Бусе, Русија ће добити директан утицај у Егејском мору и могућност да читав Балкан ослободи западног утицаја, преноси агенција "Спутњик".

Аутор чланка наводи да ће се зближавањем Грчке и Русије створити проблем и НАТО, а због противљења Атине, САД могу имати потешкоћа са учвршћивањем снага Алијансе у источној Европи.