latinica  ћирилица
22/02/2015 |  20:35 | Аутор: РТРС

Влада РС утврдила сет реформских законских рјешења

Влада Републике Српске утврдила је вечерас, на Првој посебној сједници, сет реформских законских рјешења планираних Економском политиком за 2015. годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

По хитном поступку Парламенту ће у процедуру бити достављен Приједлог Закона о измјенама и допунама закона о фискалним касама.

Утврђени су Нацрти закона о порезу на добит и порезу на непокретности чиме се утврђује јединствена пореска стопа на непокретности за локалне заједнице од 0,25 одсто.

Влада је утврдила и Нацрте Закона о роковима измирења новчаних обавеза, обавезним осигурањима у саобраћају, рачуноводству и ревизији Републике Српске, фискалној одговорности и одгођеном плаћању пореског дуга.

Утврђен је и Нацрт закона о измјенама закона о порезу на доходак, доприносима, инвестиционим фондовима, измјенама и допунама Закона о здравственој заштити.

Министарство финансија Републике Српске предложиће Управном одбору УИО да поднесе иницијативу за измјену и допуни Закона о акцизама у БиХ.

Када је ријеч о ПДВ-у, Влада Српске предлаже да се умјесто досадашње јединствене стопе ПДВ-а, од 17 одсто, уведу двије стопе, и то стандардна од 22 одсто и нижа стопа од 10 одсто за основне животне намирнице, дјечију храну и лијекове.