latinica  ћирилица
22/02/2015 |  21:51 | Аутор: AFP

Ал шебаб позива на нападе на тржне центре

Сомалијска исламистичка група Ал шебаб објавила је видео-снимак у коме позива на нападе радикализованих муслимана на западне тржне центре, укључујући "Мол оф Америка", највећи амерички тржни центар у Минесоти.
Сомалија: Ал шабаб - Фото: REUTERS
Сомалија: Ал шабабФото: REUTERS

У снимку се помињу и амерички тржни центар у граду Блумингдејлу, "Вест Едмонтон" у Канади и "Оксфорд стрит" у Лондону, јавила је ТВ Фокс њуз.

Министар за унутрашњу безбједност САД Џеј Џонсон позвао је купце да буду на опрезу након што је америчка група Site  која прати активност џихадиста на интернету открила видео снимак, пренио је АФП.

"Рекао бих да би неко уколико планира да иде у 'Мол оф Америка' требало да буде посебно опрезан", рекао је Џонсон за Си-Ен-Ен.

На видео-снимку, група Ал шебаб подсјећа на напад на тржни центар "Вестгејт" у Најробију 2013. године у коме је убијено више од 60 људи, а затим један од маскираних екстремиста поручује да би мете сличних напада могли да буду тржни центри у САД, Канади и Великој Британији.

На снимку је приказана фотографија највећег тржног центра у САД, заједно са "џи-пи-ес" координатама.

Из тржног центра "Мол оф Америка" наводе да су појачали безбједност.

Група Ал шебаб преузела је одговорност за напад на хотел у сомалијској пријестоници, у коме је прије два дана убијено 25, а рањено 40 људи.