latinica  ћирилица
23/02/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Хелбах: Има доста домаћег новца за инвестирање

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хелбах сматра да у БиХ има пуно новца на банковним рачунима који би могао бити инвестиран, али да је домаћим и страним инвеститорима за доношење одлуке о улагању у БиХ битно да знају да ће се улагања исплатити.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

 
Хелбах је истакао да га њемачки инвеститори информишу да су људи које запошљавају у БиХ веома образовани и мотивисани, али и о компликованим административним процедурама, сукобу надлежности међу различитим нивоима, нефлексибилности закона о раду који спречава нова запошљавања, понекад о корупцији и правној несигурности.

"Када се све ово промијени, биће и нових инвестиција, а тиме и нових шанси за многе незапослене", рекао је Хелбах за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, европска иницијатива коју предводе Њемачка и Велика Британија инсистираће у првом реду на социјално-економским реформама које ће људима у БиХ пружити перспективу.

"Економске и социјалне реформе стоје у првом плану због акутне нужде становништва. Али, то не значи да политичке реформе више нису на дневном реду. Прије уласка у ЕУ морају се наравно испунити сви копенхагенски критеријуми и реформисати политички систем", закључио је Хелбах.