latinica  ћирилица
23/02/2015 |  09:42 | Аутор: СРНА

Приједор: Смањен број неријешених захтјева за пензионисање

Филијала Фонда ПИО Приједор у протекле три године број заосталих предмета са 3.306 смањила је на 419, рекао је руководилац ове филијале Дражен Врховац.
Дражен Врховец - Фото: СРНА
Дражен ВрховецФото: СРНА

- Знатно је смањен и број захтјева који на рјешавање чекају дуже од 500 дана. Крајем 2012. имали смо их 487, а у ову годину смо ушли са њих 97. Они чекају на рјешавање јер је у највећем броју - у 55 одсто случајева - неопходно превести документацију, док су остали захтјеви запримљени некомплетни од других носилаца осигурања, рекао је Врховац.

Током 2014. године приједорска филијала Фонда ПИО Републике Српске запримила је 2.703 нова захтјева, међу којима 1.570 за старосну, 601 за породичну и 532 за инвалидску пензију.

- У структури неријешених захтјева расте проценат захтјева за инвалидску пензију због дужине трајања поступка, односно неопходног љекарског вјештачења односно превођења медицинске документације код ино захтјева, навео је Врховац.

Од укупно 419 неријешених захтјева, 50 се односи на примјену домаћих прописа, 70 на примјену споразума са земљама насталим распадом бивше Југославије, а 299 на примјену споразума са такозваним трећим земљама.

- Видљиво је да број захтјева који су условљени примјеном споразума са земљама бивше Југославије и трећим земљама – највише Аустријом, Њемачком и Шведском – управо и највеће оптерећење у ажурности Филијале, додао је Врховац.

Он је нагласио да су резултати приједорске филијале остварени квалитетним тимским радом, прековременим радом и радом суботама.

- Циљ нам је био да доведемо рад филијале у оптимално стање, што смо и успјели и што се види и у извјештају о раду за 2014. годину. Данас је приједорска филијала модерна, ефикасна и стабилна организациона јединица Фонда, истакао је Врховац.

Осим града Приједора, ова филијала покрива и општине Оштра Лука, Козарска Дубица, Костајница, Нови Град и Крупа на Уни. Има просјечан мјесечни прилив од око 220 захтјева, а за 23.495 корисника исплаћује око 6,7 милиона марака мјесечно.