latinica  ћирилица
23/02/2015 |  09:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Египат: Оптужено 215 присталица Муслиманске браће

Египатске власти оптужиле су 215 присталица забрањене Муслиманске браће да су оформили екстремистичку групу.

Главни тужилац Египта Хешам Баракат оптужио је групу, познату као Хелванове бригаде, за убиство шест полицајаца и посједовање оружја и муниције.

Како је пренио Би-Би-Си, половина оптужених већ је у притвору.

Баракат је у саопштењу навео да су Хелванове бригаде, које су добиле име по једном насељу на југу Каира, убиле шест полицајаца и раниле неколико цивила у нападу на египатску пријестоницу.

Почетком мјесеца египатски суд осудио је на смртну казну 183 присталица Муслиманске браће због учествовања у убиству полицајаца.

Они су проглашени кривима за учешће у убиству 16 полицајаца у граду Кардаса у августу 2013, током насилних протеста до којих је дошло након што је војска свргнула са власти исламистичког предсједника Морсија.

Египатске власти спроводе оштре мјере против Муслиманске браће, који су подржавали бившег предсједника Морсија.

Хиљаде припадника Муслиманске браће је од тада ухапшено и изведено пред суд, у склопу кампање коју борци за људска права наводе као доказ да влада у Каиру врши систематску репресију над својим противницима.

Садашњи предсједник Египта Абдел Фатах ал-Сиси назива Муслиманску браћу великом безбједносном пријетњом, али тај покрет истиче да се бави само мирним активизмом.