latinica  ћирилица
23/02/2015 |  11:48 | Аутор: СРНА

Награда "Печат" Дејану Гутаљу и Драгани Крагуљ

"Печат вароши сремскокарловачке", угледна награда културне институције "Бранково коло", равноправно је припала пјесницима из Републике Српске Дејану Гутаљу и Драгани Крагуљ, одлучио је жири на данашњој сједници.
Бранково коло - Фото: илустрација
Бранково колоФото: илустрација

Гутаљу је "Печат" за прошлу годину припао за књигу изабраних пјесама "Тамно псето самоће", а Драгани Крагуљ за књигу изабраних и нових пјесама "Крадљивица сна".

Књигу "Тамно псето самоће" објавила је Народна библиотека са Пала, док је "Крадљивица сна" издање Музеја Козаре из Приједора.

Награда "Печат вароши сремскокарловачке" свечано ће лауреатима бити уручена у оквиру прославе 191. године од рођења Бранка Радичевића на "Прољетним Бранковим данима 2015".

Манифестација "Прољетни дани" биће одржана у Новом Саду, Сремским Карловцима и Београду од 15. до 28. марта.

"Печат вароши сремскокарловачке" додјељује се за најбољу пјесничку књигу на српском језику. У конкуренци за награду било је 300 наслова који су прошле године објављени на српском говорном подручју.

У најужем избору за ову награду нашле су се и књиге Петра Пајића, Гојка Ђога, Радмиле Лазић, Жељка Грујића, Злате Коцић, Баје Луковића, Милене Марковић и Николе Живановића.

Жири "Бранковог кола" у саставу Крстивоје Илић, Јелена Алексић и Ненад Грујичић одлуку о додјели "Печата" Гутаљу и Крагуљевој донио је једногласно.

У образложењу жирија наводи се да је нова књига изабраних пјесама "Тамно псето самоће", уз предговор Жељка Грујића и поговор Ранка Поповића, представила Гутаља као великог српског пјесника.

"Књига, коју је децентно приредио Грујић, написавши садржајан и надахнут предговор /целу нову књигу/, а уз сведен и прецизан поговор Поповића, приказује Дејана Гутаља као великог српског песника. Ловор `Печата вароши сремскокарловачке` иде на чело поете који, наспрам пролазног пепела чудовишних амблема нашег књижевног вашаришта, оставља дубок, самосвојан и неприкосновен траг на мапи српскога песничког језика", навео је жири.

За Драгану Крагуљ истакнуто је да је њена најновија књига "Крадљивица сна" показала сву љепоту урођеног пјесничког талента умноженог култивисаном свијешћу о поезији и самом чину пјевања.

"Крагуљева је, такође, распадом јединственог културног простора, оперваженог новим границама малених држава на Балкану, као истинска песничка вредност, остала затурена у запећку културних збивања. Неосветљена чак и од локалне књижевне бирократије, изван центара агилне песничке сцене на српском језичком простору, Драгана Крагуљ је парадигма врсног аутора, која тражи ново светло разумевања и вредновања", образложио је жири.

"Печат вароши сремскокарловачке" додјељује се већ 48 година.