latinica  ћирилица
23/02/2015 |  12:13 | Аутор: СРНА

Показна вјежба припадника Специјалне јединице полиције МУП РС (ВИДЕО)

Припадници Специјалне јединице полиције МУП–а Републике Српске представили су данас на аеродрому Залужни код Бањалуке усвојена знања и вјештине у обуци "Збрињавање трауматских повреда у тактичким ситуацијама", која је проведена уз подршку Амбасаде САД у БиХ и Међународног програма помоћи у криминалистичкој обуци Министарства правде САД /ИЦИТАП/.
Показна вјежба припадника Специјалне јединице полиције МУП РС - Фото: РТРС
Показна вјежба припадника Специјалне јединице полиције МУП РСФото: РТРС

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да је обуку успјешно завршило 12 припадника Специјалне јединице полиције, што ће омогућити да се у евентуалним критичним ситуацијама, у којима није могуће пружити медицинску помоћ, спасу људски животи.

Он је додао да су обуке у пружању прве помоћи, које су до сада више пута провођене, недовољне у конфликтним ситуацијама, када је повријеђенима неопходно пружити и медицинску помоћ, а медицинског особља нема.

"Ова обука је вриједнија од њеног материјалног коштања, а омогућиће нам да људи који су прошли ову обуку на терену обуче и људе из јединица за подршку, који су често у интервенцијама", рекао је Васић.

Он је указао и на потребу провођења овакве обуке и за припаднике саобраћајне полиције, с обзиром на то да су често у прилици да спашавају људске животе на мјесту саобраћајних несрећа.

Васић је рекао да МУП има подршку канцеларије ИЦИТАП–а и у стварању мобилних оперативних центара, који ће омогућити поуздане везе на просторима са лошом покривеношћу радио–сигналом, електронску размјену података и успјешно руковођење великим јавним скуповима, попут комеморације у Сребреници.

Виши савјетник за провођење закона у канцеларији ИЦИТАП-а Чарлс Бенет рекао је да је данашња демонстрација била јако реална, јер је одговор у стварној ситуацији адекватнији, што је тренинг реалистичнији.

"Ови полазници су били међу најбољима до сада и врло смо задовољни нивоом професионализма и знања који су показали. Мислим да сви грађани Републике Српске треба да буду поносни на своју полицију", рекао је Бенет.

Он је истакао снажно партнерство са Полицијом Републике Српске и новим министром унутрашњих послова Драганом Лукачем и изразио очекивање да ће успјешна сарадња бити настављена на другим планираним пројектима.

Старији водник прве класе из Деминерског батаљона Бригаде тактичке подршке Оружаних снага БиХ Хамдија Субашић рекао је да је ово седма група полазника обуке из полицијских редова и да су оне до сада провођене у Сарајеву, Бањалуци и Брчко дистркиту.

Он је навео да данашња демонстрација није била показна вјежба, јер је полазници обуке ниједном нису увјежбавали, већ њихово стварно реаговање.

"Полазници нису знали шта их очекује, него смо им направили фактор изненађења и било који медицинар то не би урадио боље", рекао је Субашић.

Он је додао да су полазници одрадили и успостављање интравенозног пута и апликације назофарингеалног тубуса, што је велико знање, које су стекли за осам дана обуке, од 16. фебруара до данас.

Помоћник војног аташеа у Амбасади САД у БиХ пуковник Кристиан Вернер рекао је да је Министарство одбране САД веома задовољно што може да ради са Оружаним снагама БиХ на провођењу обука у медицинској подршци Полицији Републике Српске.

"Ова обука је апсолутно фундаментална за све оружане снаге и безбједносне службе, да би спашавали животе не само својих службеника, већ и грађана БиХ", рекао је Вернер.

Он је додао да се у наредном периоду планирају и тактичке обуке за Специјалну јединицу полиције, којима ће се пренијети искуства из борбених дејстава у Ираку и Авганистану.

"Приоритет у сарадњи за нас су Оружане снаге, али схватамо и значај цивилно–војне везе, за цијели безбједносни апарат у БиХ", рекао је Вернер.