latinica  ћирилица
23/02/2015 |  12:16 | Аутор: СРНА

Дрецун: Тачијева најава тужбе за геноцид увреда за жртве

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је најава приштинског званичника Хашима Тачија да ће Косово тужити Србију за геноцид, увреда за жртве тих злочина.

- То је заиста увреда за жртве - да онај ко је најодговорнији за почињене злочине, неког другог тужи, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије, наводећи да је терористичка ОВК-а плански изводила насиље, које се може протумачити као геноцидна намјера.

Он је истакао да ће Специјални суд за злочине ОВК-а, када буде формиран, утврдити да ли је било геноцида, а да су, што се Србије тиче, припадници њених снага безбједности бранили сво становништво управо од ОВК-а.

Дрецун је рекао да је за формирање Специјалног суда, који ће подићи оптужнице против припадника ОВК-а који су починили злочине над становништвом, потребно, према садашњим процјенама, обезбиједити 200 до 300 милиона евра и судије.

Министар спољних послова /самопроглашеног/ Косова Хашим Тачи најавио је да ће Косово тужити Србију за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.