latinica  ћирилица
23/02/2015 |  12:56 | Аутор: РТС

Тешко оружје остаје на истоку Украјине

Украјинска војска сопштила је да не може да почне са повлачењем тешког оружја са прве линије форнта на истоку земље, јер проруски активисти не престају да нападају позиције Кијева. У Харкову данас Дан жалости.
Украјинска самоходна артиљерија близу Артемивска - Фото: РТС
Украјинска самоходна артиљерија близу АртемивскаФото: РТС

Проруски активисти су током претходне ноћи два пута гранатирали положаје владиних снага, рекао је портапрола Анатоли Стелмакија, јавља Ројтерс.

- С обзиром на то да не престаје гранатирање позиција украјинских војника, још не може бити говора о повлачењу оружја, изјавио је портпарол Владислав Селезњов.

Стране у украјинском конфликту су пристале на повлачење тешког наоружања са прве линије фронта, у складу са прошлонедељним мировним споразумом из Минска, изјавио је јуче украјински генерал Александар Розмазнин.

Истакао је да су потписани документи о почетку повлачења тешког наоружања дуж прве линије фронта и да је прерано да се каже кад ће почети повлачење оружја.

Мировним споразумом од 12. фебруара предвиђено је да обје стране повуку тешко наоружање како би се створила тампон зона ширине 25 до 70 километара.

Због погибије три особе настрадале током марша посвећеног годишњици збацивања бившег украјинског предсједника Виктора Јануковича, у Харкову је Дан жалости. Заставе на зградама су спушене на пола копља.