latinica  ћирилица
23/02/2015 |  13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђокић: НИС пронашао нафту у Српској

Нафтна индустрија Србије и партнерска компанија пронашли су нафту у Посавини у Републици Српској, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

То је за Републику Српску итекако важна и добра вијест, поручио је Ђокић и додао да је нафта нађена у насељу Обудовац у Посавини.

- То за нас нису мале количине, али за НИС као компанију, те количине још нису довољне да би могли почети експлоатацију нафте, казао је Ђокић и додао да су зато потребна додатна истраживања, да се утврди да ли је могуће повећати количину нафте која би се могла црпити са те бушотине.

- Истражне радове треба наставити да би будућа експлоатација нафте била економски оправдана и рентабилана, казао је Ђокић.

Бушотина у Обудовцу је активна, на њој се и сада ради и истражује, истакао је министар, али није могао прецизира када би могла почети експлоатација нафте у Републици Српској, док се не обаве додатна истраживања.

Према његовим ријечима, узет је узорак од 5.000 тона и та количина је сада на анализи која, а први резултати говоре да је та нафта доброг квалитета и да се може користити у даљем процесу производње.

Ђокић је најавио да ће наредних дана са НИС-ом бити склопљен анекс уговора о концесији за те истраживачке радове.

За истраживање нафте у Републици Српској НИС је са руском компанијом Зарубежњефт основао заједничко предузеће "Јадран-Нафтагас".

То предузеће је са ресорним министарством из Републике Српске 2011. године склопило Уговор о концесији за истраживање и коришћење нафте и гаса. Концесија је добијена на период од 28 година - три године за истраживања и 25 година за период експлоатације.

Овим Уговором "Јадран Нафтагас" се обавезао да ће, на основу усвојене Студије економске оправданости, у истраживања и експлоатацију нафте и гаса на територији Републике Српске инвестирати 229 милиона долара, с тим што ће планирана вриједност инвестиција за истраживање износити 40,7 милиона долара, а за фазу експлоатације 188,3 милиона долара, ако се докажу резерве.

Истраживања нафте и гаса на територији Републике Српске врше се више од 100 година, а иако постоји одређени број бушотина са појавама нафте и гаса, још нема откривених комерцијалних лежишта нафте.