latinica  ћирилица
23/02/2015 |  13:12 | Аутор: СРНА

Васић: Бивши муџахедини већа опасност за западноевропске земље

Бивши борци у БиХ из арапских земаља, који су након рата остали у земљи са другим документима, представљају много већу опасност за заподноевропске земље него за БиХ, коју доживљавају као своју базу, рекао је директор Полиције Републике Српске Гојко Васић.
Гојко Васић - Фото: СРНА
Гојко ВасићФото: СРНА

Васић је безбједносну ситуацију у БиХ оцијенио као задовољавајућу, али је подсјетио на обавезу ускраћивања боравка и држављанства таквим лицима према Дејтонском споразуму, јер су, како је рекао, они били и остали опасност.

- Мислим да су ти људи пуно већа опасност за поједине западноевропске земље него за БиХ, обзиром да је доживљавају као базу и не желе да изазивањем инцидената доведу међународну заједницу и домаће полицијске снаге у сукоб са собом, рекао је Васић.

Он је додао да је друга потенцијална опасност у БиХ заостало оружје из претходног рата, а на Косову и Албанији оружје из пљачке војних магацина које није враћено и уништено.

- Овдје је јако пуно могућности које иду на руку криминалцима и терористима, пуно је обучених људи и не требамо се уљуљкавати по систему 'ми смо сигурни' али ни правити од тога превелику драму, рекао је Васић.

Према његовим ријечима, треба пратити ову проблематику и настојати онемогућити терористичко дејство, а ако се нешто деси бити спреман на смањење штете благовременим дјеловањем.


Лукач има добру визију

Васић сматра да министар унутрашњих послова Драган Лукач има добру визију будућег рада МУП-а и да ће са својим сарадницима остварити добар резултат.

Коментаришући смјене руководећег кадра у МУП–у, Васић је рекао да ресорни министар има четворогодишњи мандат и да прави тим са којим сматра да ће успјешно руководити Министарством, с обзиром да су стандарди који су пред њега постављени врло високи.

- Полиција је живо тијело и тражи да се често направе одређене промјене, чисто да се систем отме из учмалости, јер кад дуго имамо исти систем криминалци га проуче и знају како да га лакше избјегну, рекао је Васић.

Према његовим ријечима, Полиција Републике Српске и МУП у цјелини имају изузетно добре резултате, како у области јавног реда и мира, тако и у области борбе против свих облика криминала.

- Зар људима треба нешто замјерати да би били помјерени на друго мјесто на којем се очекује да дају бољи резултат него до сада?, рекао је Васић, одговарајући на питање новинара шта је замјерено смијењеним руководицима.