latinica  ћирилица
23/02/2015 |  13:14 | Аутор: СРНА

Линта: Скандалозан изостанак осуде због пуштања Главаша

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је данас скандалозним то што хрватски премијер Зоран Милановић, министар правде Орсат Миљенић и министар спољних послова Весна Пусић још нису осудили одлуку о укидању пресуде ратном злочинцу Бранимиру Главашу.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Линта је подсјетио да је још прије мјесец и по хрватски Уставни суд донио ту одлуку, а загребачки Жупанијски суд одлуку о пуштању на слободу до поновног суђења осуђеног ратног злочинца Бранимиру Главашу.

- То је још један доказ да хрватски државни врх није ништа учинио на испуњавању обавеза које је Хрватска преузела потписивањем Уговора о приступању са ЕУ новембра 2011. године, а које се односе на јачање независности и непристрасности правосуђа, процесуирање ратних злочина и побољшање положаја српске националне заједнице у Хрватској, саопштио је Линта.

Линта подсјећа да је осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш присуствовао чак и инаугурацији новог хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, заједно са Томиславом Мерчепом, коме се суди за злочине над Србима у Пакрачкој пољани и познатим пјевачем усташких пјесама Марком Перковићем Томпсоном.