latinica  ћирилица
23/02/2015 |  13:54 | Аутор: СРНА

Швајцарци заинтересовани за органску производњу меса

Представници хуманитарне организације "Каритас" и швајцарског предузећа "Вианко" упознати су данас у Фочи о могућностима органске производње меса.

Након разговора са начелником општине Фоча Радисавом Машићем, савјетник "Каритаса" за БиХ Ерих Валдмајер рекао је да у Горњем Подрињу постоје велики потенцијали за производњу меса у природним условима.

"Још је рано о томе са сигурношћу говорити, али постоји интересовање и жеља, и постоје људи који могу да помогну да се таква производња покрене", додао је Валдмајер.

Директор предузећа "Вианко" Иво Вегман рекао је да је дошао да се упозна о томе да ли је у овом крају могуће организовати овај вид производње.

"Производња по систему крава - теле на пашњацима мора бити биопроизводња, за којом потражња у Европи стално расте и цијене таквог меса су значајно веће", навео је Вегман.

Начелник Машић напоменуо је да је "Каритас" у овој регији помагао производњу јагодичастог воћа, те да се нада да ће и ова иницијатива резултирати покретањем производње у области узгоја говеда.

"Ово су први послови, мада они нису дошли на непознат терен, јер су се и раније информисали о могућностима овог краја. Очекујемо да ће, након сагледавања стања у општинама регије, направити свој програм и да ће са њим стартовати што прије", рекао је Машић.

Он је додао да је ово велика шанса за фочанске пољоприврднике, те да би се пројекат могао проширити на подручје Националног парка "Сутјеска" и на Зеленгору, који располажу богатим, а готово неискоришћеним пашњацима.

Представници "Каритаса" и предузећа "Вианко" обишли су и фочанску фарму за производњу сира "Златни бор", а њен директор Предраг Џокић очекује да ће ова посјета резултирати покретањем нових фарми са пуно више грла.

"Прелијепи пашњаци са чистим љекобиљем дају специфичан укус млијеку и месу и то је потребно искористити и промовисати ову регију у цијелој Европи, па и шире", навео је Џокић.