latinica  ћирилица
23/02/2015 |  14:05 | Аутор: РТС

Мишковић тражи свједочење Радуловића и Тадића

Одбрана власника "Делта Холдинга" Мирослава Мишковића и његовог сина Марка предложила је да се, као свједоци који се у процесу против њих води у Специјалном суду у Београду, саслушају бивши министар привреде Саша Радуловић и бивши предсједник Србије Борис Тадић.

Бранилац Мишковића, адвокат Зденко Томановић, образложио је да одбрана жели свједочење Радуловића, јер је помагао Тужилаштву да спроведе кривично гоњење против Мишковића и напише оптужницу, преноси Танјуг.

Радуловић је то радио прије него је постао министар, навео је Томановић и затражио да Суд прибави уговор између Тужилаштва и Радуловића о његовом ангажовању и одговор ко му је платио за тај рад.

- Ми сматрамо да је то правно релевантно са аспекта мотива, указао је адвокат.

Тадићево свједочење предложено је јер је предсједник лично наложио својим службама да истраже рад Мишковића и утврђено је да нема кривичног дјела, навео је адвокат и додао да га занима шта се у међувремену промијенило.

Предложено је и саслушање бившог инспектора за девизне трансакције Павла Зељића, који је према речима Томановића, у вријеме рада радне групе МУП-а на том случају рекао да је "Мишковићев случај чист", али да се са њим није сложио сада већ бивши шеф радне групе Богдан Пушић.

Томановић је предложио да Суд утврди вриједност прибављене користи за коју се терети Мирослав Мишковић и вриједности имовинске користи која му је блокирана као мјера обезбјеђења за евентуално обештећење, а која износи скоро 50 милиона евра.

Одбрана Мишковића је, иначе, данас Специјалном суду, током уводног излагања на почетку обједињеног суђења Мишковићима и осталим окривљеним за оштећења путарских предузећа и крушевачке фабрике мазива, побијала наводе оптужнице која их терети да су са још девет оптужених оштетили путарска предузећа за вишемилионске износе.

Бранилац Мишковића рекао је да су законите све радње за које се они терете и да у њима нема елемента противправности.

Томановић је подсјетио да је Народна банка Србије котролисала сваку радњу која је рађена и напоменуо да је Тужилаштво то покушало да релативизује у смислу да НБС ради површно.

Мирослав Мишковић је изашао из путарских предузећа 2005, а 2009. године је према ставу Тужилаштва, настала штетна радња, када му је враћен кредит за путарска предузећа, а Марко Мишковић је из путарских предузећа изашао 2008. године а штетна радња - стечај је, како саматра Тужилаштво, настала 2011. године, навео је Томановић.

Побијани су и наводи да су Мишковићи били одговорна лица у путарским преузећима како се то представља у оптужници, као да су и чињенични наводи нетачни, јер Мирослав није власник предузећа "Хемслејд" и "Делта М", а Марко није власник "Мера инвест", ни "Делта М".

Томановић је излажући уводну ријеч оспоравао и дио оптужнице која Мишковиће терети за утају пореза, тврдећи да пореске обавезе није ни било.

Суђење Мишковићу и још 14 окривљених из оба случаја сада су оптужени у једном процесу, који је почетком фебруара практично кренуо испочетка и води га судија Маја Илић.

У наставку суђења уводне ријечи даће и браниоци осталих оптужених.

На оптуженичкој клупи сада су Мило Ђурашковић, Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовасовић, Љиљана Костић, Срђан Филиповић, Мирослав Мишковић, Марко Мишковић, Милутин Гашевић, Зоран Михаиловић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић, Живојин Петровић и Јадранка Бадрић.

На почетку обједињеног суђења оптужени су се поново изјаснили о кривици пред новим судским вијећем, негирајући наводе оптужнице.

У наставку суђења моћи ће и детаљно да изнесу своју одбрану или да је само допуне.

Против Мишковића и Ђурашковића као и још осам оптужених води се кривични поступак због оптужби да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Случај ФАМ покренут је прије поступка против Мишковића.

Мишковић, његов син Марко и Ђурашковић били су ухапшени у децембру 2012. године.

Пуштени су да се бране са слободе уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту.