latinica  ћирилица
23/02/2015 |  14:07 | Аутор: СРНА

Спорни корнфлекс није дистрибуисан у Српској

На тржиште Републике Српске нису дистрибуисана паковања корнфлекса њемачког произвођача за које је утврђено да садрже недозвољену количину микотоксина, а превентивно се врши опозив свих лотова наведених производа, наводе из републичке Управе за инспекцијске послове.

Из Управе за инспекцијске послове Српске саопштено је да је Агенција за безбједност хране БиХ обавијестила републичку инспекцију да је у житарицама поријеклом из Њемачке утврђено присуство недозвољених количина микотоксина деоксиниваленола /ДОН/.

Ријеч је о производима њемачког произвођача "C. Hanemule verke" - "К плус корнфлекс", паковање од 250 грама, серија Л14-05281, "К плус корнфлекс", паковање од 1.000 грама, серија Л14-05290 и "Риал корнфлекс", паковање од 1.000 грама, сви са роком трајања до 25.12.2015. године.

Увозник спорног производа за БиХ је компанија "Конзум" Сарајево.

У саопштењу се наводи да је ванредном инспекцијом у пословној централи за Републику Српску, која је обављена у сарадњи са инспекцијом за храну града Бањалука, утврђено да је увозник већ опозвао производ, а из превентивних разлога врши се опозив свих лотова три наведена производа.