latinica  ћирилица
23/02/2015 |  15:46 | Аутор: РТРС

Дјеца у Шајкашу падала су у несвијест због звучних таласа

"Ђаци којима је позлило жртве су таласа које производе природне појаве или електронски уређаји", рекао је безбједњак Борислав Митровић.

Он је додао да ученици нису преварили љекаре, нису хистерични нити имају психосоматске поремећаје.

Истакао да конструкција крова школе "Исидора Секулић" у Шајкашу има облу куполу.

"Могуће је да је усљед брзине вјетра, која је тог дана износила између седам и девет метара кроз секунд, из правца сјевер-сјеверозапад дошло до 'подвлачења' ваздуха у кровну конструкцију. То је створило аудио-компресију и резонанцу на аудио-фреквенцијама спектра ниске фреквенције - инфразвук. Довољна су три минута изложености звучном таласу да мозак реагује и да се јави губитак концентрације, мучнина, повраћање, знојење, а све те симптоме су имала дјеца у Шајкашу", објашњава Митровић.

Како каже, звучне таласе могли су изазвати уређаји за растјеривање глодара. "Директорка школе ми је рекла да у школи не користе електронске уређаје са звучним ометачима за заштиту од глодара, пошто сам помислио да је то у питању. Код људи изложених овим звучним таласима јавља се осећај страха, потиштеност", каже Митровић.

Драгана Ђурендић, мајка једне од ученица којој је позлило, рекла је да је уморна од нагађања.

"Немамо више снаге ни за коментаре", рекла је Ђурендићева.

Др Гордана Велисављев, замјеница управника педијатрије Дечје клинике у Новом Саду, гдје су дјеца из Шајкаша била смјештена, није могла да потврди, али ни да демантује Митровићеве тврдње, пише Србија данас.

"Надлежне службе су радиле анализе ваздуха, нивоа буке, загађења и нису ништа нашли. Дјеца су имала различите симптоме, тако да не могу да кажем да ли их је неки звук изазвао", каже др Велисављев.

Подсјетимо, у ОШ "Исидора Секулић" у Шајкашу 10. фебруара 44 дјеце је осјетило малаксалост, мучнину и несвјестицу, послије чега су пребачена у болницу. Анализама није утврђен хемијски узрок те појаве.

Криминолог Марко Ницовић сматра да је могуће да звук произведен електронским путем може да дјелује на дјецу.

"Могуће је да је неко из комшилука школе ко се бави пољоприведом експериментисао нечим против глодара и да је то дјеловало на дјецу. Постоје врсте ратовања електронским оружјем, али су ограниченог дејства. Такви звуци се користе за обезбјеђење кампова ловаца и истраживача у Африци ради заштите од дивљих животиња. Они тјерају животиње, али могу негативно дјеловати и на нервни систем човјека", каже Ницовић.