latinica  ћирилица
23/02/2015 |  16:24 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП одбацио хрватске захтјеве о Србији

Захтјеви хрватских посланика да се у резолуцију Европског парламента о Србији угради низ услова у вези с неријешеним питањима у односима двије државе, углавном, нису прихваћени.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Хрватски захтјеви већином нису прошли кроз процедуралне филтере парламента или су знатно ублажени, сазнаје Танјуг из увида у текст усаглашених амандмана.

Чланови Спољнополитичког комитета ЕП расправљаће још о преијдлогу резолуције извјестиоца Дејвида Мекалистера о напретку Србије у европским интеграцијама и амандманима на његов први нацрт, који је Комитету недавно представљен.

Посланици из Хрватске тражили су тада да се у резолуцију унесу амандмани, између осталог, о корекцији граница на Дунаву, проналажењу свих несталих у рату у Хрватској, компензацији за припаднике хрватских оружаних снага који су прошли кроз заробљеничке логоре, као и да Србија одустане од процесуирања оптужених за ратне злочине почињене у Хрватској.

Већина тих захтјева, међутим, није ушла у тзв. компромисне амандмане који су усаглашени у консултацијама између посланичких група и о којима ће се расправљати у Спољнополитичком комитету.

Тако се у амандманима питање границе Србије и Хрватске уопште не помиње, нити се доводи у питање право Србије да суди оптуженима за ратне злочине почињене на цијелој територији бивше Југославије.

Наводи се да би требало обештетити све жртве ратних злочина почињених у бившој Југославији и њихове породице, без конкретног помињања иједне земље или нације.

Иако су хрватски посланици тражили да се у резолуцији поново осуди пуштање на слободу Војислава Шешеља и изостанак гласне осуде његових ставова од званичног Београда, у компромисном амандману пише само да би "власти Србије требало да се уздрже од антиевропске реторике".

С обзиром на то да су ти амандмани већ усаглашени, скоро је извјесно да ће они у том облику ући у коначан текст резолуције, о коме ће се у Комитету гласати сутра, а на пленарној сједници ЕП у марту.

Резолуције ЕП нису обавезујуће, али су ЕК и Савјет ЕУ дужни да их узимају у обзир приликом одлучивања.

У вези с овим, директорица Центра за спољну политику, Александра Јоксимовић, каже да амандмани хрватских посланика на Резолуцију ЕП о Србији служе за унутрашњу политичку употребу у Хрватској и није било очекивано да буду прихваћени.

Наводи, да је евидентно да Хрватска има "заоштрену" реторику према Србији, установљену још током предизборне кампање за предсједничке изборе, и додаје да се може очекивати да се такав тон настави, с обзиром на то да се Хрватској ближе и парламентарни избори.