latinica  ћирилица
23/02/2015 |  16:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Усвајање изјаве само прва степеница

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да усвајање изјаве о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи на путу ка ЕУ представља почетни корак и почетну степеницу иза којег тек долази прави посао.

"Ово је једна манифестациона фаза да покажете добру вољу, али иза тога тек долази доста посла с обзиром да се велики дио реформи које су пред нама, односи на извршну власт и на ентитете", рекла је Цвијановићева у Сарајеву, након данашњег састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини.

Премијер Српске је упознала Могеринијеву са оним шта је до сада урађено у Републици Српској и шта ће се радити у предстојећем периоду.

"Ми смо у односу на остале нивое власти, већ предузели конкретне мјере и на јучерашњој посебној сједници Владе усвојили први сет реформских закона, који ће бити упућен у Народну скупштину, а паралелно припремамао и други сет реформских закона", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што механизам координације није усвојен раније, када је био готов приједлог.

"Данас смо се бавили и питањем механизма координације, с обзиром да је то кључна прича за БиХ не само с аспекта европских интеграција, већ уопштено нашег међусобног функционисања у БиХ. Мораћемо и то питање да ријешимо брзо као претпоставку за неке друге ствари", констатовала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је у овом моменту фокус на економско-социјалним питањима и изразила очекивања да ће ту, мање-више, бити уједначена рјешења између два ентитета и неки слични приступи.

"Остаје онај дио који се односи на Савјет министара БиХ у односу на надлежности којима они располажу. У наредном периоду, када проведемо ове кључне реформе, сигурно ће бити највећи изазов како обезбиједити даље кретање уколико у међувремену не дођемо до механизма координације", рекла је Цвијановићева.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини данас је у Сарајеву поздравила одлуку Представничког дома и Дома народа парламента БиХ да потврде и усвоје изјаву о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи.