latinica  ћирилица
23/02/2015 |  16:45 | Аутор: Блиц

Руски притисак на Вучића због Блера

Руска државна телевизија “Русија данас“ (РТ) протеклих дана жестоко је нападала Александра Вучића и Владу Србије.

Телевизији коју директно контролише влада Владимира Путина засметало је што Вучић и српска влада сарађују са фирмом Тонија Блера, бившег премијера Велике Британије.

РТ је у ударном термину за два дана емитовала два прилога у којима се обрушила на Вучића, не бирајући ријечи критике због сарадње с Блером. Оптужили су Вучића да је “ангажовао за сајветника човјека који је бомбардовао Србију“, а све су илустровали снимцима жртава, рушења мостова и градова по Србији током НАТО агресије.

Вучићева одлука да сарађује с Тонијем Блером, који је код грађана Србије до данас остао омражен због агресивног заговарања бомбардовања СРЈ, свакако је контроверзна. Ипак, према сазнањима “Блица“, руско незадовољство Србијом је много дубље.

Москва се, наиме, плаши да се Београд потпуно окреће Западу, а окидач за овај медијски напад су договори Вучића и потпредсједника САД Џозефа Бајдена о снабдијевању Србије америчким гасом. Такође, из ЕУ све чешће стижу поруке да Србија треба да се угледа на Унију и “диверсификује“ снабдијевање енергентима, дакле да не зависи од Руса.

У Влади Србије управо у овоме виде разлог за напад из Русије.

- Вучићу из Москве никада нису замјерили то што се консултовао са Герхардом Шредером, који је такође учествовао у НАТО агресији. Вјероватно због тога јер је Шредер данас један од челника руско-њемачког гасовода “Сјеверни ток“.

Вјерујемо да је разлог ових напада управо то што Србија сада покушава да пронађе неке друге изворе гаса и тако заштити своје интересе - објашњава саговорник из Владе.

У исто време не попуштају ни притисци са Запада. “Србија ће једном морати да одлучи између перспективе ЕУ и руског пријатељства“, поручио је јуче бивши њемачки министар одбране Карло Теодор Гутенберг. Говорећи о снабдијевању гасом, Гутенберг је истакао да Србија треба да тражи “и друге опције, а не да зависи само од једног партнера“.

Саговорник “Блица“ каже да су ангажовали Блерову фирму не да би их он савјетовао, већ да би увели модел организације за који вјерују да је најбољи.

- Желимо да у Влади примијенимо британски модел “деливери јунита“, односно тимова који би били задужени за одређене области: инфраструктуру, приватизацију, директне стране инвестиције, пољопривреду и државну управу. Чак је јуче одржан први састанак “деливери јунита“ којим је предсједавао Вучић - открива саговорник "Блица" из Владе.