latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:04 | Аутор: РТРС

Китаровићева: Начин за излазак из кризе- оставка Милановића!

Предсједница Републике Колинда Грабар-Китаровић поручила је да је најконкретнији приједлог за излазак Хрватске из кризе - оставка предсједника Владе Зорана Милановића, наводи се у саопштењу из Кабинета хрватске предсједнице у којем Грабар-Китаровић одговара на писмо којој јој је у данас упутио Милановић.

У саопштењу се подсјећа да је Грабар-Китаровић  19. фебруара назвала премијера Милановића понудивши сарадњу и најавила слање приједлога за одржавање заједничке сједнице Владе због тешког привредног и социјалног стања у држави. Наводи се и да је Грабар Китаровић предложила Милановићу 'да тимови Кабинета предсједнице и Владе РХ утврде дневни ред заједничке сједнице'.

'Како до данас из Владе није прихваћен тај приједлог, Предсједница Влади упућује приједлог дневног реда заједничке сједнице у складу с чланом 102. Устава Републике Хрватске. У вези с позивом предсједника Владе Предсједници да припреми конкретне приједлоге, начин провођења и процјену финансијских ефеката тих приједлога за заједничку сједницу Владе, наглашавамо да је Предсједница, након темељитих анализа и обављених консултација са економскимстручњацима, дошла до закључка како је најконкретнији приједлог за излазак Хрватскле из кризе - оставка предсједника Владе РХ', стоји у саопштењу Кабинета Грабар-Китаровићеве.

 

"Ово је хистерична реакција једне полустабилне особе", реакција је из Милановићевог кабинета.  У влади су, према првим реакцијама, увјерени да им је предсједница објавила рат, можда нешто прије неголи су то очекивали. "Када видите тон писма, примјећујете да га је написала особа која је изгубила контролу. И неки њени поступци откако је преузела дужност су истински неприхватљиви; као то што је отишла у шатор људима који противзаконито покушавају срушити легитимну државну власт, а није јој пало на памет да пређе цесту и посјети Министарство хрватских ветерана", оцјењују у влади.

Што се тиче захтјева о одржавању сједнице владе, у Банским Дворима кажу како не намјеравају одступити. Колинда Грабар Китаровић је затражила одржавање сједнице и у влади су заузели став да "она у том случају треба предложити и дневни ред.