latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Како је мафија пљачкала Хипо банку

Главни истражитељ случаја Хипо Алпе Адриа банке Кристијан Белер оцијенио је да "банку пљачкају само дилетанти, а прави професионалци оснивању банку". Он је тако указао да је мафија која стоји иза малверзација у овој банци веома опасна.

У интервјуу бечком дневнику "Курир", Белер је објаснио да је "систем Хипо" на Балкану функционисао на начин да код финансирања некретнина није било провјере ризика, нити процјена одрживости.

Упитан колико је опасна мафија која стоји иза ове највеће пљачке у историји Аустрије, Белер је казао да они јесу веома опасни. "Један бивши директор из Хрватске је требало да се појави пред судом и да исказ против бившег хрватског премијера Иве Санадера. Један дан прије свједочења експлодирала је граната испод његовог аутомобила. У Црној Гори је један службеник банке погинуо у саобраћајној несрећи, при чему имам утисак да теорија о удесу није исправна. Пар дана након што смо почели да провјеравамо кредите у Црној Гори један службеник је колима пао низ литицу. Његов руксак је пронађен на обали ријеке, а кола су плутала у ријеци, док је његов леш пронађен тек након више дана", описао је опасности са којима се суочавају сви који се упусте у исказе у вези нелегалног пословања Хипо на Балкану.
 
 "Нико није провјеравао бонитет и капитал корисника кредита. Чак није провјеравано да ли уопште постоји некретнина. Кредити су поред свега одобравани. Често су објекти били од много мање вриједности од добијеног кредита", објаснио је Белер упитајући ко је узео разлику.

Према његовим ријечима рате за кредит мјесецима нису плаћане, али никада није било опомене, и свима је, како је подвукао, било "свеједно".

Такође је указао да су ревизори на крају године оцијенили да су ти кредити били у реду што, како истиче, не разумије.

Уз то, подвукао је Белер, Хипо се често упуштала у послове са "тешким" криминалцима, обавјештајцима, припадницима војске, високорангираним, подмитљивим политичарима...

Посланик странке Неос Рајнер Хабле истиче да појединци имају страх од таквих ситуација, што разумије, и додаје да не може да схвати "зашто Република Аустрија дозвољава да поклекне пред мафијом" и не истражује гдје су завршиле милијарде.

Белер указује да парламентарни одбор, који треба ускоро да се бави Хипо банком, мора расвијетлити улогу њемачке покрајине Баварске и размотрити да ли постоји умијешаност политичара из Аустрије, Хрватске и Њемачке у аферу око ове банке, као и ко је имао користи од тог посла и гдје је нестао новац.

Исто тако, према његовим ријечима, треба пронаћи одговор зашто је гувернер Народне банке Хрватске одједном промијенио своје мишљење, иако је мјесецима говорио да је против уласка њемачке Бајнер ЛБ у Хипо банку.