latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Борци за људска права: Ким Џонг-ун држи робове

Око 100.000 Сјевернокорејаца послато је у иностранство да раде без надокнаде, пошто режим плијени њихове плате и користи их за куповину луксузне робе и градњу.

Ове тврдње изнио је Ахн Мјеонг-чул, директор групе за људска права НК Воч, са сједиштем у Сеулу. Он је за британски Телеграф изјавио, да Ким Џонг-ун експлоатише раднике узимајући њихове плате за подмиривање личних потреба.

- Сумњамо да он користи дио новца како би куповао луксузну робу за припаднике своје елите и финансирао грађевинске радове у Пјонгјангу, које је недавно покренуо да би демонстрирао своју власт - додао је он.

Активисти подсјећају, да Сјеверна Кореја шаље раднике у иностранство од осамдесетих година прошлог вијека, али је та пракса учестала деведесетих, када су земљу захватили економски хаос и глад.

Из Сјевернокорејског стратегијског центра наводе, да слање радника у иностранство додатно појачано доласком Ким Џонг-уна на власт, када је, како пишу активисти, прикупљање девиза постало од велике важности за државу без економске стабилности.

Поновно ширење те праксе је, како тврде, дјелимично посљедица повећаних међународних санкција због којих режим у недостатку новца тражи нове изворе прихода.

Зараде радника у иностранству, исплаћене у страним валутама, обезбјеђују приходе од виталне важности за останак на власти Ким Џонг-унове Радничке партије, пише Телеграф.

Према процјенама активиста, највећи број радника, између 20.000 и 25.000, одлази у Русију, а велики број њих ради на Блиском истоку, у југоисточној Азији, Африци и Кини.