latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд- Народном музеју се враћа национални назив

Министарство културе и информисања Србије прихватило је иницијативу да Народном музеју у Београду буде враћен назив Народни музеј Србије, изјавио је министар Иван Тасовац.
 - Фото: Novosti.rs
Фото: Novosti.rs

- То је веома битно, у овом тренутку имамо 14 музеја у Србији који носе име "Народни музеј", али је чињеница да огромно богатство у депоима Народног музеја у Београду представља благо свих грађана Србије - рекао је Тасовац.

Простор Народног музеја је од данас затворен за јавност због реновирања, а истовремено је у зрењанинској Савременој галерији отворена изложба "Савремене аквизиције", на којој ће бити представљена прва збирка радова откупљених на конкурсу.

- Конкурс за откуп савремених дјела визуелне умјетности обновили смо послије 12 година и данашњи дан потврда је нашег приоритета да се не раде само грађевинске реконструкције музеја, већ и реконструкција комплетног музеолошког живота у Србији - рекао је Тасовац.

Директорица Народног музеја у Београду, Бојана Борић Брешковић, рекла је да су у току радови на обнови фасаде и фасадне столарије, а рок за завршетак свих радова на обнови је мај идуће године.

Према њеним ријечима, ускоро ће почети и обнова крова, а касније и унутрашњи радови који ће зграду на Тргу Републике учинити потпуно безбједном и заштићеном од поплава, пожара и сличних непогода.

Народни музеј у Београду прославиће 171. годишњицу оснивања 10. маја у Галерији Матице српске у Новом Саду, најбољим изложбама у претходној години "Рубенсови кругови" и "Светлост у мраку Првог светског рата".

Народни музеј у Београду због најављене обнове затворио је сталну поставку 2001. године и до сада је појединачним изложбама представљао дијелове своје колекције, а реконструкција тог здања почела је у децембру.