latinica  ћирилица
23/02/2015 |  19:59 | Аутор: Агенције

Установе културе Српске представљене у Европи

Изложба "Анатомија заборава" НУБ РС отворена је у Лондону, у Дому Владике Николаја, на позив Међународне комисије за истину о Јасеновцу.

Ауторице изложбе су Вања Шмуља, Споменка Кузмановић и Љубица Милекић. Изложба обухвата плакате, усташку периодику из доба тзв. НДХ, један експонат и кратак филм - свједочења бивших логораша, а посвећена је страдању Срба, Јевреја и Рома у том периоду. Изложба је настала поводом Шесте међународне конференције о Јасеновцу на основу грађе Музеја жртава геноцида из Београда, Музеја револуције на Мраковици, Музеја Козаре из Приједора, Музеја РС, Архива РС, Српског националног друштва Пребиловци из Београда, Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг из Бање Луке и других установа и удружења.

Археолошка изложба "ПалеоШТА? Камени свијет Леденог доба“ Музеја РС гостоваће у Регионалном музеју Копра у Словенији. Изложба, чије отварање је предвиђено 5. марта, гостоваће у Словенији до маја ове године. Аутор изложбе је Ивана Панџић, кустос археолог, а сценски приказ простора пећине и живота леденог доба урадила је Драгана Пурковић-Мацан, сценографкиња Народног позоришта РС.

Ово је прво гостовање Музеја РС у Словенији, а уприличено је у оквиру пројекта билатералних веза БиХ и Словеније под називом "Културно-историјски контакти БиХ са медитеранским, централноевропским и балканским просторима". Истраживање хронолошки обухвата вријеме од праисторије до савременог доба.

Музеј савремене умјетности РС представиће изложбу фотографија Ненада Малешевића "Документи/Увод у студију престајања" у Центру за савремену фотографију Фотон у Љублјани. Изложба Ненада Малешевића, која је реализована у продукцији Музеја савремене умјетности, у овој институцији је представљена у новембру прошле године. Обухвата неколико циклуса којима се Малешевић бавио у периоду од 2004.-2014. године и својеврстан су визуелни дневник умјетника. Центар за савремену фотографију Фотон је једна од најзначајнијих специјализованих галерија које се баве савременом фотографијом у региону.