latinica  ћирилица
23/02/2015 |  22:26 | Аутор: РТРС

АКТУЕЛНО: Цвијановић о европском путу и механизму координације (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у емисији "Актуелно" за нашу телевизију изјавила је да је данас послата позитивна порука из БиХ, али и да би се кроз европске интеграције могло ући у опасну сферу ако се не успостави адекватан механизам координације који уважава уставне надлежности ентитета.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС - емисија "Актуелно" - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС - емисија "Актуелно"Фото: РТРС

Цвијановићева је рекла да се плаши да сви нивои власти у БиХ немају исте полазне основе о улози и значају механизма координације .
"Квалитетан механизам координације, који тренутно не постоји у БиХ, подразумјева да сваки ниво власти извршава своје обавезе у складу са уставним надлежностима, а да при томе имате организовано кретање свих тих нивоа", оцијенила је предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

"Ја волим да кажем да он превазилази само кретање ка Европској унији, да је то механизам који гарантује на неки начин опстанак БиХ, уколико желимо да се бавимо важним стварима".

Изјаву Предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, да је "инцидентално" то што су посланици СНСД-а и ДНС-а прије гласања о усвајању Изјаве о европској опредјељености, напустили сједницу Парламента БиХ , Цвијановићева је прокементарисала да је став СНСД-а јостао исти када је ријеч о смјени Шефика Џаферовића са функције предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, због сумњиве ратне прошлости.

"Усвајањем Изјаве БиХ се обавезала да ће извршити низ реформи економско социјалне природе. Са реформама у Републици Српској, почело се још још јуче утврђивањем нацрта 13 реформских закона којим се предвиђа реформа привредног система, здравства и низ нових мјера за побољшање области рада и запошљавања, рекла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће интитуције Српске врло брзо ући у озбиљну борбу против сиве економије, јер, како је рекла" више се не може толерисати да се систем вара, а да држава нема одговор на то".

КОМПЛЕТНУ ЕМИСИЈУ "АКТУЕЛНО" МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЈЕ