latinica  ћирилица
24/02/2015 |  06:59 | Аутор: sportske.net

УЕФА фер-плеј ранг листа: Шта доноси земљама?

Европска фудбалска асоцијација (УЕФА) на крају сваке сезоне додјељује екипама из три најдисциплинованије земље по једно мјесто у квалификацијама за Лигу Европе, а то је случај још од 1995. године.

Занимљиво, до сада су убједљиво највише пута ова места била додјељивана земљама Скандинавије, посебно Норвешкој која је добијала екстра мјесто чак 13 пута у историји.

Мјесто у квалификацијама за Лигу Европе од првог кола ће добити они тимови који су најбоље пласирани на фер-плеј листи домаћег шампионата, а нису претходно обезбиједили мјесто у неком од европских такмичења.

Такође, у рангирању се важе и утакмице националних репрезентација.

Надређена организација је дужна да за сваку земљу прослиједи број бодова, који се одређују по сљедећем принципу:

За број картона - уколико екипа није добила нити један картон има 10 бодова, за сваки жути се скида по бод, док се за црвени скидају три бода.

Позитивна игра - За нападачки фудбал се може највише добити 10 бодова, минимум 1.

Поштовање према противнику - Рецимо, враћање лопте након аута, избацивање лопте након повреде. Максимум 5 бодова, минимум 1.

Поштовање према судији - максимум 5, минимум 1 бод.

Понашање званичника клубова - максимум 5, минимум 1.

Понашање навијача - максимум 5, минимум 1 бод.

Према посљедњем рангирању Република Ирска, Енглеска и Холандија имају највеће шансе да се домогну мјеста које води у Лигу Европе, али не заостају Финска, Данска и Нјемачка.

Вест Хем је на првом мјесту у Енглеској, они су највећи фаворити да се нађу у Лиги Европе уколико не обезбиједе ово такмичење резултатски.

Норвежани су тек на 8. мјесту, али се очекује да се нађу на доста бољој позицији пред почетак Лиге Европе када се буду знали добитници.

Србија се на овој листи налази тек на 37. мјесту, док је Босна и Херцеговина једно мјесто испред.