latinica  ћирилица
24/02/2015 |  07:11 | Аутор: Б92

СП 2022. највјероватније у новембру и децембру

Свјетско фудбалско првенство 2022. године може да буде одиграно само у новембру и децембру, каже човјек којег је ФИФА одредила да испита могуће термине.

Шеик Салман бин Ебрахим Ал-Калифа је истакао да не постоји могућност да Мундијал буде одржан у мају, што су тражили челници најјачих европских лига, пише Би-Би-Си, а преноси Б92.

Према првобитном плану, првенство је требало да буде одржано током љета, али је због високих температура, које би могле да представљају ризик за фудбалере, та опција одбачена. Исти случај је био и са потенцијалним датумима у јануару и фебруару, због одржавања Зимских олимпијских игара.

"Све стране морају да пристану на компромис, не само Европљани", нагласио је Шеик Салман.

Први човјек организационог комитета Свјетског првенства Хасан Ал Тавади истакао је да ће се повиновати одлукама ФИФА.

"Каква год да буде одлука, ми смо спремни да организујемо првенство. Свакако ћемо увести технологију хлађења на стадиону, зато што ћемо тако оставити нешто за насљеднике", истакао је Ал Тавди.

Приједлог Шеика Салмана могао би да доведе до отпора европских клубова, који потенцијално не би жељели да пусте своје играче да играју за репрезентацију у то вријеме. Међутим, тај предлог је добио подршку првог човјека УЕФА Мишела Платинија. Француз је већ више пута истакао да ће Мундијал бити одржан током зиме, зато што неће бити могуће да се играју утакмице на 40 степени.

Поред тога што би зимско Свјетско првенство било проблем за европске лиге, исти случај би био и са Купом афричких нација, који ће у јануару 2013. године бити одржан у Гвинеји.

Шеик Салман је истакао да се нада да ће његов приједлог бити прихваћен већ на састанку у Дохи, који је на програму у уторак. Коначна одлука биће донијета у марту.